Путін зустрівся із Сі Цзіньпіном на саміті БРІКС. Говорили про Україну

22 жовтня 2024 р. 21:03

22 жовтня 2024 р. 21:03


У Росії на полях саміту БРІКС 22 жовтня відбулася зустріч президента РФ Володимира Путіна з лідером Китаю Сі Цзіньпіном.

За словами прессекретаря російського президента Дмитра Пєскова, на зустрічі довго обговорювали ситуацію в Україні, а також обмінялися думками про відносини із західними країнами. Переговори тривали близько години за участю делегацій двох країн, пише російська служба Радіо Свобода.

Представник Кремля розповів, що Путін та Сі обговорили двосторонні відносини, загалом міжнародну ситуацію, порядок денний БРІКС, а також «намітили основні параметри подальших контактів для продовження діалогу». Він заявив, що переговори відбулися «дуже відверто, по-діловому, конструктивно, конкретно».

«Світ зазнає глибоких змін, небачених за останнє століття, і міжнародна ситуація хаотична», – заявив Сі Цзіньпін Путіну в Казані, додавши, що він високо оцінює «глибоку дружбу» між їхніми країнами. Сі зазначив, що звʼязки Китаю і Росії «зробили важливий внесок у підтримання міжнародної рівності та справедливості».

Путін під час переговорів із Сі сказав, що Москва має намір і далі нарощувати координацію з Пекіном на всіх міжнародних майданчиках. Він зазначив, що російсько-китайські відносини мають неконʼюнктурний характер і стали зразком того, як потрібно будувати взаємодію в сучасному світі, пише російський «Интерфакс».

ЄС, США і НАТО застерігали Китай від поставок Росії продукції, яка може бути використана у війні проти України. Китай стверджує, що не постачає Росії зброю. Водночас не було обмежено експорт товарів подвійного призначення, зокрема й моторів, які, як стверджується, використовуються для виробництва дронів.

Саміт БРІКС відкрився в Казані РФ 22 жовтня. Об’єднання БРІКС утворили в 2006 році Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка. У 2024 році до групи увійшли Іран, Об’єднані Арабські Емірати, Ефіопія та Єгипет.

Путін зустрівся із Сі Цзіньпіном на саміті БРІКС. Говорили про Україну

Джерело: Радіо Свобода Україна

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua