Євродепутат: Референдум у Молдові – поразка Росії

22 жовтня 2024 р. 21:31

22 жовтня 2024 р. 21:31


Як в ЄС сприйняли атаку на молдовську демократію, і чому Кишинів та Київ мають швидше реформуватися – пояснює євродепутат

За останні три роки Молдова і Україна досягли значного прогресу у здійсненні реформ, пов’язаних зі вступом в ЄС. Тому Брюссель має прийняти ці країни, щойно вони будуть готові, й допомогти підготуватися. Про це в коментарі заявив глава Комітету Європарламенту зі зв’язків з Молдовою, румунський євродепутат Зиґфрід Мурешан.

У Молдові 20 жовтня відбувся референдум щодо внесення змін в конституцію про рух країни до ЄС. Голосування супроводжував масовий підкуп голосів зі сторони сил із Росії, які купили майже 300 тис. виборців.

Результат референдуму, який відбувся 20 жовтня, – перемога народу Молдови й поразка Росії, сказав Мурешан.

Він нагадав, що Москва використовувала дезінформацію, фейкові новини та підкуп, щоб зірвати вибори у Молдові, але зазнав невдачі.

Результати референдуму – доказ, що ЄС має далі підтримувати молдаван і модернізацію країни, наголосив Мурешан.

"Плебісцит наблизить до Євросоюзу. Вступ – процес, заснований на заслугах, і вимагає виконання критеріїв членства. Водночас пріоритетом має бути не конкретна дата вступу, а допомога Молдові та Україні в його процесі. Бо він принесе переваги обом країнам, сприятиме покращенню рівня життя", – сказав він.

"Чим більше ЄС підтримуватиме Молдову у проведенні реформ, тим важче буде Росії втручатися у її справи. Водночас для Євросоюзу важливо швидше допомогти Кишиневу здолати російські загрози безпеці", – додав євродепутат.

Євродепутат: Референдум у Молдові – поразка Росії

Джерело: news.liga.net (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua