23 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

23 жовтня 2024 р. 00:19

23 жовтня 2024 р. 00:19


Сьогодні, 23 жовтня, відзначають День помічника лікаря, День працівників реклами та День обізнаності про синдром раптової смерті при епілепсії. Віряни вшановують пам'ять святого апостола Якова.

День помічника лікаря

23 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 1

День помічника лікаря відзначається щорічно у середу третього повного тижня жовтня. Медичні асистенти надають як клінічну, так і адміністративну підтримку лікарям та іншим медичним працівникам. Вони виконують такі завдання, як робота в приймальному відділенні, забір крові, проведення вакцинації та вимірювання життєво важливих показників пацієнтів.

Максін Вільямс (одна із засновників асоціації) стала першим президентом Асоціації медичних асистентів у 1956 році й сьогодні вона згадується як рушійна сила професії. Вона вірила, що сертифіковані медичні асистенти можуть значно покращити галузь охорони здоров’я.

День працівників реклами

23 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 2

Щорічно 23 жовтня в Україні відзначається професійне свято тих, хто має відношення до створення та розміщення реклами – День рекламіста. Це свято відносно молоде, воно існує з 1994 року. Рекламісти – це завжди креативні та натхненні люди, здатні створити з нічого геніальну ідею. До святкування в цей день також приєднуються працівники споріднених з рекламою областей – маркетологи, дизайнери, промоутери, копірайтери, бренд-менеджери.

Реклама як явище існує з найдавніших часів. На єгипетських папірусах знайдено оголошення про продаж рабів. В період античності, у Давньому Римі та в Давній Греції, переважали усні варіанти рекламних текстів. Це було зумовлено невеликою кількістю людей, які вміли читати і високою вартістю папірусу та пергаменту.

День обізнаності про синдром раптової смерті при епілепсії

23 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 3

День обізнаності про синдром раптової смерті при епілепсії – це всесвітній день, присвячений підвищенню обізнаності про смерть, пов’язану з епілепсією, зокрема про раптову несподівану смерть при епілепсії. Цей день створений, щоб пролити світло на найчастішу причину смерті людей з епілепсією, і має на меті розширити можливості людей шляхом підвищення обізнаності та захисту досліджень щодо раптової несподіваної смерті при епілепсії.

День обізнаності про синдром раптової смерті при епілепсії був започаткований у жовтні 2014 року організацією SUDEP Action. День був заснований для того, щоб підкреслити важливість розуміння та подолання ризиків, пов’язаних з епілепсією. За ці роки у відзначенні взяли участь понад 100 організацій з усього світу, що підкреслює глобальну важливість цієї проблеми.

Яке церковне свято 23 жовтня

23 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 4

23 жовтня у церковному календарі – день пам’яті святого Якова. Він був апостолом від сімдесяти та «братом Господа за плоттю».

Святий Яків вів надзвичайно суворе життя, відмовляючись від будь-яких земних радощів і надмірностей. Він більшу частину часу присвячував молитвам і строгому посту. Святий пив лише воду, не вживаючи вина, м'яса, молока та масла. Носив старий одяг з грубої тканини й проповідував людям Слово Боже.

Через тривалі молитви шкіра на колінах апостола загрубіла, наче верблюжа. Своєю благочестивістю він привів до християнства багатьох юдеїв і був обраний першим єпископом Єрусалимської Церкви.

Однак його віра і вчення викликали обурення серед книжників і фарисеїв, які задумали вбити його. Вони підняли Якова на вершину храму, погрожуючи скинути його, якщо він не зречеться Христа. Але святий почав голосно проголошувати, що Христос є істинним Месією. Релігійні лідери скинули Якова з даху, але він не помер одразу й продовжував молитися. Тоді вони добили його камінням. Завдяки своїй вірі та праведному життю Яків отримав титул Святого мученика й апостола.

Що не можна робити сьогодні

  • Не варто ремонтувати взуття чи одяг.
  • Не слід з'ясовувати стосунки, сваритися.
  • Забороняється брати і давати гроші в борг.

Народні прикмети і традиції

  • Не було морозу – ще чотири тижні його не буде;
  • вітер східний або північний – до холодів;
  • верба жовта, листя скидає – зима прийде рано;
  • сльота і бруд – така погода ще буде до 4 листопада.

Пам’ятні дати

  • У 2001 році Компанія Apple представляє перший iPod.
  • У 1956 році у столиці Угорщини, Будапешті, почалася двохсоттисячна народна демонстрація солідарності з повсталими робітниками Польщі, яка пройшла від пам'ятника польському полководцю Бему до пам'ятника Петефі. Вона була розстріляна прорадянською службою безпеки. Після цього в Угорщині почалося загальнонаціональне антирадянське повстання.
  • У 1946 році почалося перше засідання Генеральної Асамблеї ООН.
  • У 1943 році війська четвертого Українського фронту заволоділи містом Мелітополь.
  • У 1941 році радянські війська залишили з боями Харків і районний центр Барвінкове.
  • У 1917 році Скоропадський обраний гетьманом українського козацтва.

Іменини

День ангела сьогодні відзначають: Олександр, Володимир, Гнат, Максим, Микола, Яків, Єфросинія.

23 жовтня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

Джерело: Главком