Трамп звинувачує Лейбористську партію Британії у втручанні в президентські вибори у США

23 жовтня 2024 р. 01:51

23 жовтня 2024 р. 01:51


Дональд Трамп подав судову скаргу проти Лейбористської партії Великої Британії, стверджуючи про «незаконні іноземні внески та втручання в кампанію», щоб допомогти Камалі Гарріс у президентських виборах у Сполучених Штатах, повідомляє Financial Times.

У скарзі, поданій штабом Трампа до незалежної Федеральної виборчої комісії (FEC), Лейбористську партію звинувачують у нібито надсиланні політтехнологів для допомоги у передвиборній кампанії кандидата в президенти від Демократичної партії, а Гарріс у тому, що вона нібито прийняла допомогу.

«Коли представники британського уряду раніше намагалися втручатися у вибори, це не закінчилося для них добре», — написали юристи кампанії Трампа в листі до FEC у понеділок, посилаючись на Американську революцію.

Команда юристів Трампа посилалася на повідомлення ЗМІ про те, що офіційні особи Лейбористської партії, включаючи главу адміністрації прем’єр-міністра Кіра Стармера Моргана МакСвіні, його головного політтехнолога Дебору Маттінсон та Метью Дойла –  директора з комунікацій Даунінг-стріт, останніми місяцями їздили до США, щоб консультувати кампанію Гарріс. У скарзі також цитується видалена публікація в LinkedIn від Софії Патель, керівника відділу Лейбористської партії, яка написала, що «майже 100» нинішніх і колишніх співробітників Лейбористської партії найближчими тижнями поїдуть до США, щоб допомогти обрати Гарріс.

«[Ми] розберемося з вашим житлом», — додається в дописі.

Адвокати Трампа стверджують, що така підтримка є «внеском» іноземних акторів, що порушує закони США про фінансування передвиборної кампанії. Адвокати кандидата від Республіканської партії вимагають негайного розслідування того, що вони назвали «явним іноземним втручанням» у вибори як з боку лейбористів, так і кампанії Гарріс.

Скарга подана менш ніж за два тижні до кінця одних із найбільш напружених виборчих перегонів у США.

«Через два тижні американці знову відкинуть гніт великого уряду, який ми відкинули в 1776 році», — сказала Сьюзі Вайлз, співголова штабу Трампа.

Мільярдер Ілон Маск, головний донор Трампа, який зараз активно агітує за нього, також заявив на своїй платформі X, що робота активістів Лейбористської партії на Гарріс є незаконною.

Найджел Фарадж, лідер проросійської партії Reform UK Великої Британії та член парламенту, який цього року агітував за Трампа, також висловився на X.

«Це пряме втручання у вибори з боку правлячої Лейбористської партії, і це особливо безглуздо, якщо Трамп переможе. Хто за все це платить?».

Стармер і Трамп вперше зустрілися минулого місяця в кулуарах Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, де він і колишній президент-республіканець розділили двогодинну вечерю. Тоді Стармер сказав, що виборці США мають вирішити, хто стане  їхнім наступним лідером, і наполягав, що Британія працюватиме з тим, кого оберуть американці.

Трамп тоді назвав Стармера «приємною» людиною.

Трамп звинувачує Лейбористську партію Британії у втручанні в президентські вибори у США

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua