НАТО не готове зараз запросити Україну – постпред США

23 жовтня 2024 р. 15:13

23 жовтня 2024 р. 15:13


Наразі НАТО не готове надати Україні запрошення до членства, що є ключовим пунктом плану перемоги президента Володимира Зеленського. Таку заяву зробила постійна представниця США при Альянсі Джуліанна Сміт, передає Politico .

«Станом на сьогодні Альянс не досяг тієї точки, коли він готовий запропонувати Україні членство або запрошення до членства. Ми маємо намір продовжувати наближати країну до НАТО», – заявила Сміт.

Таку ж позицію вона вже висловлювала одразу після того, як Зеленський презентував план перемоги у Верховній Раді України 16 жовтня. Через два дні після презентації – 18 жовтня – у Берліні відбулась зустріч між президентом США Джо Байденом, канцлером Німеччини Олафом Шольцем, президентом Франції Емманюелем Макроном та прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.

Наступного дня французьке видання Le Monde написало, що «США вже не мають принципових заперечень проти простого запрошення України до вступу в Альянс».

Нагадаємо, План перемоги у війні складається із п’яти пунктів та трьох таємних додатків. Засекречені доповнення отримали лідери Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини. Зокрема, секретні додатки є до оборонного та економічного пунктів, а також до пункту стримування, і до них мають доступ ті партнери, які мають відповідний потенціал допомоги.

Пункти, доступні громадськості, передбачають вступ України до НАТО, розміщення в Україні комплексного неядерного пакета стримування, посилення санкцій проти РФ та перспективи використання військового потенціалу України для зміцнення НАТО в майбутньому.

Зеленський запевнив, якщо зараз почати реалізовувати план перемоги України, то російсько-українську війну, можливо, вдасться завершити не пізніше 2025 року.

НАТО не готове зараз запросити Україну – постпред США

Джерело: zn.ua (Політика)