Глава МОЗ: Функції МСЕК перейдуть до кластерних та надкластерних лікарень

23 жовтня 2024 р. 17:00

23 жовтня 2024 р. 17:00


Медико-санітарні комісії припинять свою діяльність з 1 січня 2025-го, після чого їх функції почнуть виконувати кластерні та надкластерні лікарні, попередив очільник МОЗ Віктор Ляшко. Як повідомляє "Укрінформ" , міністр відзначив, що вони будуть забезпечувати доступність пацієнтів в межах визначених нормативів, маючи при цьому 20 напрямків надання медичної допомоги.

"Кластерні й надкластерні лікарні — це вже результат госпітального планування, яке провело МОЗ і визначило у кожному регіоні ці лікарні" — розповів він, додаючи, що усі вони підключені до Електронної системи охорони здоров’я, що дозволить ухвалювати рішення про встановлення інвалідності на основі даних, внесених у базу.

Ляшко продовжив, що завдяки цьому можна буде перевірити, хто, коли і який діагноз вносив, або які проводилися дослідження.

"У разі проведення розслідування, якщо буде оскарження по кримінальних справах, наприклад, ми чітко будемо бачити вертикаль, хто, де, на яких етапах припустився помилки, — пояснив міністр. — Плюс, як показала практика цифровізації ВЛК призовників, ми можемо відстежувати в автоматичному режимі аномальні речі або діагнози, пов’язані або з лікарнею, або з конкретним лікарем, і працювати з ними, щоб не було ніяких потенційних зловживань".

Нагадаємо, 22 жовтня РНБО після низки корупційних скандалів ухвалила рішення про ліквідацію в Україні усіх Медико-соціальних експертних комісій. Згодом президент України Володимир Зеленський видав указ, в якому сказано, що цей процес розпочнеться 31 грудня . До тих пір робочі групи повинні перевірити попередні рішення МСЕК про встановлення інвалідності, всі необґрунтовані висновки потрібно буде переглянути. Прем'єр Денис Шмигаль розповів, що замість МСЕК в Україні буде створено європейську модель , на розробку якої у МОЗ є тиждень.

Глава МОЗ: Функції МСЕК перейдуть до кластерних та надкластерних лікарень

Джерело: zn.ua (Політика)