«Спостерігаємо за ними, як за піддослідними» – спікер 46-ї ОАеМБр про вклинення в оборону ЗСУ під Кураховим

23 жовтня 2024 р. 21:25

23 жовтня 2024 р. 21:25


Курахове стало новим пріоритетом Росії – про це свідчить кількість штурмів на цьому напрямку, які щодня фіксує український Генеральний штаб. Військам РФ вдалось вже підійти до адміністративних меж цього невеликого міста з потужною промисловістю, що належить до Покровського району. Щонайменше останній тиждень Курахівський напрямок разом із Покровським є найгарячішими на фронті. Чому агресор вирішив одночасно з Покровськом сунути на Курахове? Яку тактику тут застосовує армія РФ? Наскільки вплине на інтенсивність штурмів осіннє роздоріжжя? Про це Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) поговорили з Олександром Невідомим, начальником відділення комунікації 46-ї окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ.

– Олександре, зараз Курахове – мабуть, найбільш напружена ділянка фронту. 59 штурмів було за добу (розмова відбулась 21 жовтня – ред.) , ця тенденція зберігається. Є в мережі відео деяких штурмів, там саме механізовані колони йшли по 10, 20, 30 одиниць техніки, все це має дуже масштабний вигляд. Розкажіть, все саме так відбувається чи бувають і оці штурми традиційні малими піхотними групами?

– Так, у нас відбуваються штурми як малими піхотними групами, так і ворог діє у складі механізованих колон. Все, як завжди. Наприклад, кілька днів тому було знищено 5 танків, 10 ББМ. Позавчора 2 танки і 3 ББМ. Вчора відбувся ще один штурм із залученням 18 одиниць техніки, з яких було знищено 6, 2 пошкоджено, а всі інші, на жаль, втекли.

– З усіх сторін атакують Курахове зараз, я так розумію?

Ще до Курахового треба дійти. У нас бої точаться поблизу міста

– Ще не Курахове, ще до Курахового треба дійти. У нас бої точаться поблизу міста Курахове, Максимільянівка , ось там. Ми ще там.

– Ми бачимо на карті цей на подив вузький виступ в Острівському . Захопили російські військові це село і вийшли до Курахівського водосховища . Здавалось би, якщо дивитися на карту, ширина цього вклинення в оборону ЗСУ– лічені сотні метрів, може, пару сотень метрів, все прострілюється. Але, як бачимо, загарбникам вдалося закріпитися. Поясніть, будь ласка, цей феномен.

– Щодо Острівського. Там перебуває близько 25 окупантів. Вони заскочили, але виходу не мають, оскільки ми обрізали їм всі шляхи відходу. Окупанти перевдяглися в цивільне, на жаль, за допомогою деяких місцевих і шарахаються по тому селу. Але жодного впливу на ситуацію їхнє перебування не справляє. Ми спостерігаємо за ними, як за піддослідними.

Село під вогневим контролем нашої артилерії, FPV і, відповідно, БПЛА зі скидами. А дві ворожі групи, які були відправлені з метою наситити цей населений пункт особовим складом і забезпечити ресурсами, були ефективно знищені нашим підрозділом.

Острівське, Курахівський напрямок, мапа проєкту DeepState, 22 жовтня 2024 року

– А як ви поясните таке особливу увагу армії Росії саме до Курахівського напрямку? 60 атак, це вражає, навіть самі ці цифри. Ми бачимо кадри інтенсивності цих боїв. З чим пов'язуєте таке загострення навколо Курахового?

– Місто Курахове – це їхня тактична ціль. Стратегічною залишається вся Донецька область. І саме на Курахівському напрямку, де перебуває наша бригада, можна подивитися навіть по DeepState , їм (армії РФ – ред.) нічого не вдається. Звісно, вони з приводу цього нервують і намагаються хоч щось зробити, хоч якось прорвати нашу оборону.

– А Курахівське водосховище наскільки допомагає захищати місто? Я так розумію, що допомагає. Ми вже вчимося, наша цивільна аудиторія, розуміють, що важливі висоти, водні бар'єри.

– Звісно, водна перешкода – це дуже вагома перешкода для будь-яких військ. Тому, в принципі, це нам допомагає.

– За вашою оцінкою, скільки можуть тривати там штурми? Напевно, працює розвідка вашої бригади і підрозділів, які поруч: там є якісь поповнення у армії РФ в особистому складі, в техніці? Кожен день кидати стільки людей і техніки на один напрямок, мабуть, вічно не можна.

Курахове – це їхня тактична ціль. Стратегічною залишається вся Донецька область

– Поповнення ворогом відбувається постійно. Про це свідчить частота штурмів – якщо не щодоби, то раз на три чи п'ять днів. Скажімо, йде п'ять одиниць техніки, на кожній мінімум шість-вісім осіб. Тож людський резерв у них поки що, на жаль, є. На полігонах постійно проводиться підготовка нового особового складу, злагодження підрозділів і складів відділень, взводів.

Щодо техніки, після великих втрат на наступні штурми її, відповідно, їде менше. Також ми почали помічати – це важливо, – що противник по можливості став більше евакуйовувати пошкоджену техніку. Раніше такого ми не помічали, а зараз почали евакуйовувати. Значить, щось там трошки не так.

– Щоб підлатати і кинути далі в штурм, я правильно розумію?

– Так точно. Все для того.

Пошкоджені обстрілами армії РФ авто та будівлі в Кураховому, 8 жовтня 2024 року

– Ще важливий погляд з переднього краю: я так розумію, зараз погода більш-менш сонячна на Донбасі, але тим не менш – далі буде роздоріжжя, воно якось вплине на перебіг штурмових дій? Очікуєте якогось сповільнення, проблем у агресора?

– Війна триває вже третій рік, якщо дивитися з 2014-го, то вже більше, 10 років, і, звісно, є досвід, – ми знаємо, що погодні умови трохи послаблюють саме інтенсивність штурмів. Але виходячи з того, що артилерія, FPV все це розвивається, тому, можливо, це вийде на рівень дронів. Це суто моя думка, не знаю, як воно буде. Але хотілося б сподіватися, що все-таки трошечки загальмується весь цей процес.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org , у фейсбук , телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Повномасштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію , яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

Загалом, за час повномастабної війни від 24 лютого 2022 року по кінець червня 2024 року ООН верифікувала дані про щонайменше 33 878 постраждалих цивільних, серед них 11 284 загиблих.

Реальна кількість втрат, зазначають експерти, набагато більша. Тільки під час блокади і бомбардування Маріуполя, як заявляє українська влада, могла загинути понад 20 тисяч людей.

Повномасштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію , яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

Загалом, за час повномастабної війни від 24 лютого 2022 року по кінець червня 2024 року ООН верифікувала дані про щонайменше 33 878 постраждалих цивільних, серед них 11 284 загиблих.

Реальна кількість втрат, зазначають експерти, набагато більша. Тільки під час блокади і бомбардування Маріуполя, як заявляє українська влада, могла загинути понад 20 тисяч людей.

«Спостерігаємо за ними, як за піддослідними» – спікер 46-ї ОАеМБр про вклинення в оборону ЗСУ під Кураховим

Джерело: Радіо Свобода Україна

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua