Переговори в Омані - МЗС України просуває політичний діалог з країнами арабського світу та Африки

23 жовтня 2024 р. 22:46

23 жовтня 2024 р. 22:46


Після завершення візиту до Туреччини, міністр Андрій Сибіга відвідає 4 держави арабського світу та Африки - Оман, Анголу, Єгипет та Південно-Африканську Республіку для просування Формули миру, розвитку політичного діалогу, консолідації гуманітарної та енергетичної підтримки України, розвитку торгівлі та економічної співпраці.

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ України .

23 жовтня, у середу, перебуваючи з візитом у Султанаті Оман, Андрій Сибіга та міністр економіки Оману доктор Саід Аль-Сакрі обговорили зміцнення співпраці у таких важливих сферах, як торгівля, інвестиції, продовольча безпека, відновлювана енергетика та технології.

Україна залишається надійним партнером для держав Близького Сходу та Африки , попри виклики війни, підкреслив глава МЗС, і запропонував створити продовольчий хаб для української продукції в Омані з метою її подальшого просування на ринки східної Африки. Андрій Сибіга наголосив, що наша країна й надалі гарантуватиме світову продовольчу безпеку.

Досягнуто домовлення про створення міжурядової комісії для розвитку двосторонньої торгівлі та можливість обміну бізнес-місіями. Також обговорювалися перспективи укладення угод щодо уникнення подвійного оподаткування та преференційної торгівлі.

Андрій Сибіга поінформував оманського колегу щодо ситуації на полі бою, російських обстрілів українських міст і громад, ударів по портовій інфраструктурі та цивільних суднах, зокрема пошкодження за попередній місяць суден з вантажами продовольства для Єгипту, Італії та гуманітарним вантажем Продовольчої програми ООН для Палестини.

Під час переговорів Андрій Сибіга приділив окрему увагу Формулі миру як єдиному шляху до всеосяжного, справедливого та тривалого миру, підкреслив непохитність принципу «Нічого про Україну без України», запросив Султанат Оман взяти участь у Другому глобальному саміті миру.

Оманська сторона підтримала суверенітет та територіальну цілісність України. Окрім того, було запрошено Оман до участі у Продовольчому саміті в Києві та конференції з відновлення України.

Сторони окремо обговорили розширення культурно-гуманітарної співпраці. Андрій Сибіга запропонував приєднати Національний музей Оману до ініціативи Першої леді України Олени Зеленської із запуску україномовних аудіогідів у найбільш визначних місцях світу.

Переговори в Омані - МЗС України просуває політичний діалог з країнами арабського світу та Африки

Джерело: zn.ua (Політика)