Без суржику: як сказати українською «одуванчик»

24 жовтня 2024 р. 03:16

24 жовтня 2024 р. 03:16


Через повномасштабну агресію Росії, багато наших громадян свідомо перейшли на українську мову . Але під час розмови деякі українці часто роблять помилки. Зокрема, називають одну з квіток «одуванчик».

Щоб збагатити свою лексику, важливо більше читати, а також відмовитися від використання суржикових слів та русизмів.

«Одуванчик» – це типова калька з російської мови. В українській мові такого слова немає, а правильно говорити кульбаба або кульбабка.

«Кульбаба – трав'яниста рослина родини складноцвітих, стебло якої виділяє молочний сік, а пухнасте насіння розноситься вітром. Зелений острів заквітчався рясними жовтими квітками кульбаби, неначе хто посіяв по траві зорі (Нечуй-Левицький, II, 1956, 129); Обабіч степової дороги вітер оббивав пухнасті голівки кульбаби, розкидав невагоме насіння, мов білий лебединий пух (Микола Руденко, Вітер.., 1958, 412); На війні найзлісніший ворог той, що личкується в одежу свого супротивника. Отак і кульбаба — все в ній схоже на кок-сагиз — і корінь, і листя, і цвіт, і насіння (Іван І. Волошин, Сади.., 1950, 137); //  Квітка цієї рослини. Одцвілись кульбаби у гаю, Облітають, мов пороша біла (Іван Нехода, Чудесний сад, 1962, 105)», – йдеться в Академічному тлумачному словнику української мови СУМ.

Лайфхаків, «як російськомовному перейти на українську», вже безліч. І всі, хто хотів, уже давно ними скористалися, хоча й не завжди вдало. Соціологи свідчать, що чимало українців в обставинах російської агресії свідомо почали спілкуватись українською. Як українці розв'язують мовне питання – читайте у матеріалі журналіста з Херсону, фрілансера у сфері поліграфії Володимира Шишкова «Перехідний вік мови» на ZN.UA.

Без суржику: як сказати українською «одуванчик»

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua