Нардепка розповіла, наскільки збільшаться зарплати прокурорів у 2025 році

24 жовтня 2024 р. 10:15

24 жовтня 2024 р. 10:15


У проєкті державного бюджету на 2025 рік передбачено збільшення видатків на оплату праці прокурорів на 2 млрд 744 тис. гривень у порівнянні з 2024 роком. Про це в коментарі «Телеграфу» розповіла народна депутатка від партії «Європейська солідарність», член Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна .

«Як виявилось, чомусь саме зараз генеральний прокурор та відповідальні працівники прокуратури, які подавали бюджетний запит, вирішили застосувати при визначенні посадового окладу збільшений розмір прожиткового мінімуму. Він становить 1600 гривень й не змінювався з 2021 року, а зараз пропонується орієнтуватися на цифру 2102 гривень – таку, як в інших державних органах», – розповіла Южаніна.

Нардепка зауважила, що наразі оклад прокурора окружної прокуратури складає 25 прожиткових мінімумів, однак існують різні надбавки, які впливають на остаточний розмір виплат.

«На моє питання, якою зараз є середня заробітна плата прокурорів, мені відповіли, що 68 тис. гривень. А на уточнення, чому саме зараз виникла пропозиція про перегляд прожиткового мінімуму, відповіді не було», – додала народна депутатка.

Також, за словами Южаніної, у бюджетній програмі 0501020 «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя» також передбачено збільшення видатків на оплату праці на 1 млрд 351 млн грн. Й ще за однією програмою – додатково 215 млн грн.

«Тобто загалом ми маємо плюс 1,5 мільярда. Чому? Обґрунтування таке: планується запровадити виплату премій суддям першої інстанції до 40% посадового окладу за кожен місяць. Це нібито необхідно, бо через низьку зарплату ніхто не хоче працювати в місцевих судах», – розповіла Южаніна.

Водночас нардепка зауважила, що збільшення видатків на оплату праці у сфері освіти та медицині не передбачається.

Нагадаємо, що 13 вересня уряд затвердив проєкт державного бюджету України на 2025 рік . Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зауважив, що пріоритетом бюджету є оборона та безпека України. Зокрема, видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн грн.

Як повідомлялося, 10 жовтня Верховна Рада прийняла законопроєкт №11416д щодо історичного збільшення податків . «За» в цілому проголосували 247 народних депутатів.

Також, з жовтня збільшилися окремі великі корпоративні податки . Запровадилися авансові платежі з податку на прибуток для АЗС. Тепер фіксований податковий платіж в держбюджет сплачуватиметься наперед (незалежно від суми майбутнього прибутку) окремо за кожне місце роздрібної торгівлі пальним.

Нардепка розповіла, наскільки збільшаться зарплати прокурорів у 2025 році

Джерело: Главком