"Інколи доходить до абсурду: у російськомовних українців "мовна шизофренія", — омбудсмен

24 жовтня 2024 р. 12:30

24 жовтня 2024 р. 12:30


Тарас Кремінь розповів, що з 2022 року на українську перейшла рекордна кількість громадян. Водночас він згадав, як місцева влада в Одесі намагалася захистити вивіску готелю, прикрившись ЮНЕСКО.

З початку повномасштабної війни на українську в окремих сферах перейшла рекордна кількість громадян. Про це в інтерв’ю "Українська правда" 24 жовтня повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

"Водночас суспільство почало більше звертати увагу на системні порушення мови у різних сферах, тому виникла картинка, якою, звичайно, хоче користуватися російська пропаганда. Що, мовляв, пішов відкат. Нічого подібного не відбулося", — наголосив він.

Мовний омбудсмен підтвердив, що частина українців досі розмовляє російською в побуті, і законом це не заборонено. На його думку, для українізації домашнього спілкування потрібно, щоб мова була якомога захищенішою.

Кремінь розповів, що у Миколаєві сам мер ініціював створення робочої групи для аналізу вивісок, оголошень та рекламних банерів у місті. Він поділився, що хотів би побачити аналогічних дій у Києві й Одесі.

"Бо інколи наше багатомісячне листування з місцевою владою доходить до абсурду. Наприклад, два тижні тому було знято російськомовну вивіску над готелем "Пасаж" у центрі Одеси. Спочатку місцева влада відписувалася, що це об'єкт на території, яка підпадає під охоронний статус ЮНЕСКО, і тому російськомовну вивіску зняти неможливо. Лише тоді, коли ми попросили надати чіткі документи, де вказано, що російськомовна вивіска також є об’єктом ЮНЕСКО, сталося диво – цю вивіску було демонтовано", — розповів омбудсмен.

Він спрогнозував "незворотні наслідки", якщо в Україні не подолають режим двомовності. Зі слів Кременя, це — результат диглосії. Йдеться про те, що в пріоритет ставиться російська. Схожа ситуація була й у XX столітті, коли українська мова асоціювалася з селом та невисокою культурою, а російська — імперією та владою.

"Водночас ця двомовність тягне за собою такий феномен у соціолінгвістиці як мовна шизофренія, коли одночасне застосування кількох мов із невизначеним пріоритетом української як державної тягне за собою шизофренію і в поведінці, і у ставленні до національних інтересів", — підкреслив чиновник.

Він додав, що через це серед українців є колаборанти та люди, які здають позиції, а також ті, хто вірить у переговори з РФ. Кремінь наголосив, що це "небезпечно, шкідливо і загрожує національним інтересам".

Нагадаємо, вже 25 жовтня проходитиме радіодиктант національної єдності . Текст цього року готувала письменниця Оксана Забужко, він має назву "Магія голосу".

Голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк заявила, що Україна провалила політику у сфері підтримки переселенців. Все більше людей зі статусом ВПО повертаються в окупацію .

"Інколи доходить до абсурду: у російськомовних українців "мовна шизофренія", — омбудсмен

Джерело: focus.ua