Відкати в податковій системі побудовані на вертикалі, яка веде до центру – Кривонос

24 жовтня 2024 р. 13:04

24 жовтня 2024 р. 13:04


Викриття керівників податкових служб на відкатах та впливі на бізнес вказує не на корумпованість податкової служби в тій чи іншій області, а на існування цілої вертикальної системи викачуванням грошей із бізнесу, заявив в інтерв’ю редакторці відділу політики ZN.UA Інні Ведерніковій директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос.

Він вказав на справу, коли уся верхівка податкової служби у Харківській області отримала підозри НАБУ через відкати за розблокування накладних і виведення підприємств із ризикових та зазначив, що в податковій системі України безпосередньо середовище сприяє тому, що хоч би який керівник прийшов на посаду, він братиме відкати.

«Виявляється, за розблокування можна брати 1,5% і весь процес є керованим у ручному режимі. … І хоч би скільки ми розслідували, скільки викривали цих податківців, це ні про що, якщо є система, котра дозволяє в ручному режимі за 1,5–3% від обороту вивести підприємство з ризикових або розблокувати накладну. І нема чого розповідати, що це один такий корупціонер попався. Розблокування на рівні обласної податкової не відбувається. Розблокування — це найжорсткіша вертикаль, яка веде до центру », - наголосив Кривонос.

За словами директора НАБУ, якщо такі порушення вдалось зафіксувати в одній області, то так по всій країні.

«Тобто очевидно, що проблема не в одній людині або в окремій податковій . Проблема в тому, що система дозволяє в ручному режимі за гроші займатися викачуванням грошей із бізнесу», - підкреслив він.

На уточнення журналістки, чи розслідує НАБУ роль в цій схемі голови парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева та протеже останнього, виконуючого обов'язки заступника голови Державної податкової служби України Євгена Сокура, директор НАБУ відповів, що не оперує прізвищами та не анонсує розвитку слідства.

При цьому Кривонос підкреслив, що НАБУ системно працює не лише над виявленням злочинів, а й над усуненням корупційних ризиків. Зокрема, на етапі превенції направляє листи із вимогою усунути корупційні ризики.

«На жаль, система діє в багатьох речах, які не дають антикорблоку запрацювати на повну потужність. НАБУ має підсвічувати схеми, розкривати злочини й притягати до відповідальності. А влада — усувати можливості для цих схем. Інакше не запрацює», - зазначив він та додав, що врешті, налаштований оптимістично і думає, що й такі проблеми вдасться вирішити.

Про те, які уроки Семен Кривоніс виніс із кризи зі зливами інформації на Банкову і чи розуміє, куди він поведе Бюро читайте в першій частині інтерв'ю «Директор НАБУ Семен Кривонос: «Про те, як НАБУ проходить кризу, треба судити з результату. Ми стали сильнішими».

Відкати в податковій системі побудовані на вертикалі, яка веде до центру – Кривонос

Джерело: zn.ua (Політика)