Президентка Європарламенту оголосила цьогорічних лауреатів премії Сахарова

24 жовтня 2024 р. 14:16

24 жовтня 2024 р. 14:16


Лауреатами цьогорічної премії Сахарова, відповідно до рішення Конференції президентів Європарламенту, стали венесуельці Марія Коріна Мачадо – лідер демократичних сил та президент , обраний народом, Едмундо Гонсалес Уррутія. Про це оголосила на пленарному засіданні Європарламенту в Страсбурзі його президентка Роберта Мецола, повідомляє Укрінформ.

«Премію за свободу думки отримала Марія Коріна Мачадо, лідерка демократичних сил Венесуели, та новообраний президент Едмундо Гонсалес Уррутія, який представляє всіх венесуельців в країні та за її межами, які борються за відновлення свободи та демократії перед обличчям несправедливості», – оголосила Мецола.

Вона додала, що цей парламент стоїть з народом Венесуели та їхньою боротьбою за демократичне майбутнє своєї країни.

«Ця нагорода для них, і ми впевнені, що Венесуела і демократія врешті-решт переможуть», – додала вона.

Варто відзначити, що обидва переможці є жертвами репресій з боку венесуельської влади. Після президентських виборів у липні минулого року, на яких, за даними опозиції, переміг Гонсалес Уррутія, Марія Мачадо перебуває у підпіллі, а Уррутія був змушений втекти до Іспанії, де отримав політичний притулок .

До фіналістів цього року увійшли також азербайджанський активіст Губад Ібадоглу та організації «Жінки за мир» та «Жінки сонця» ( Ізраїль / Палестина ).

Церемонія нагородження премією відбудеться 18 грудня у Страсбурзі.

Нагадаємо, у 2022 році український народ на чолі із Президентом Володимиром Зеленським отримав премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова за свободу думки. Церемонія вручення нагороди відбулася в Європарламенті в Страсбурзі. На ній були присутні мер Мелітополя Іван Федоров та українська парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра). Голова Європейського парламенту Роберта Мецола у своєму виступі наголосила, що з 1988 року Премія Андрія Сахарова за свободу думки віддає данину поваги людям і організаціям, які борються в ім'я свободи по всьому світу – боротьбі, яка є синонімом спадщини вченого і російського дисидента Андрія Сахарова, яка носить його ім'я.

Президентка Європарламенту оголосила цьогорічних лауреатів премії Сахарова

Джерело: Главком