Узбекистан відмовився вступати в економічний союз із Путіним

24 жовтня 2024 р. 15:11

24 жовтня 2024 р. 15:11


Плани Кремля розширити зону впливу на пострадянському просторі продовжують стикатися із опором держав Середньої Азії. Про це пише Moscow Times.

Слідом за Казахстаном, який оголосив про відмову вступати до БРІКС , та Вірменією, яка заморозила участь у військовому блоці Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), від економічного союзу з Росією відмовився Узбекистан .

Ташкент не планує вступати до Євразійського економічного союзу, куди, крім РФ, входять Білорусь, Вірменія, Казахстан і Киргизстан, повідомив перший заступник спікера Законодавчої палати парламенту республіки Акмаль Саїдов.

Умовляти узбецьких чиновників вступити до ЄАЕС, який Володимир Путін називав новим «центром багатополярного світу», у Ташкент у серпні їздив російський прем'єр Михайло Мішустін. За підсумками зустрічі з главою уряду Узбекистану Абдуллою Аріповим він обіцяв країні «переваги для бізнесу», «нові ринки збуту» та «справедливу конкуренцію».

Але комісія парламенту, яка вивчила близько тисячі основних документів ЄАЕС, «не знайшла в них вигоди для Узбекистану», повідомив Саїдов.

За словами парламентаря, особливої ​​вигоди від участі в ЄАЕС не отримав і Казахстан, а тому Узбекистану «оптимально» залишатися в статусі спостерігача і зберігати незалежність і суверенітет .

Узбекистан вкрай залежний від Росії в плані економіки, але через війну в Україні та санкції ЄАЕС «став значно менш привабливим», зазначає політолог та засновник Central Asia Due Diligence Алішер Ільхамов. «Якщо раніше Росія була найкращим логістичним коридором для торгівлі з ЄС, то тепер Ташкент вивчає інші можливості», – пояснює він.

Через відмову приєднуватися до ЄАЕС Узбекистан перебуває під тиском з боку Кремля, зазначає Ільхамов. Зокрема, про це свідчать заклики Думи запровадити візи для узбецьких громадян, а також особливу увагу російських держЗМІ до ситуації з російськомовними школами в країні, вважає експерт.

Нагадаємо, влада Казахстану виступає проти того, щоб Росія використовувала територію країни для обходу міжнародних санкцій . Василенко підкреслив, що у Казахстані вживають усіх необхідних заходів для того, щоб обходу санкцій не відбувалося, оскільки республіка «не бажає введення вторинних санкцій».

Узбекистан відмовився вступати в економічний союз із Путіним

Джерело: Главком

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua