Рівень зайнятості серед українських біженців у Німеччині майже подвоївся з 2022 року – дослідження

24 жовтня 2024 р. 16:31

24 жовтня 2024 р. 16:31


Рівень зайнятості серед українських біженців у Німеччині майже подвоївся з 2022 року, повідомила в четвер влада.

Як пише DPA з посиланням на дослідження Федерального інституту демографічних досліджень (BiB), 30% українських біженців, які прибули до Німеччини до червня 2022 року – через три місяці після повномасштабного вторгнення Росії в Україну – були працевлаштовані на початку 2024 року, порівняно з 16% у середині 2022 року.

Хоча рівень зайнятості серед українських біженців зростає, агентство зазначає, що економічна ситуація, тривалі процедури визнання іноземних кваліфікацій та мовні бар’єри продовжують впливати на шанси працевлаштування.

За даними BiB, 92% українців, які наразі не шукають роботу, або відвідують мовні курси, або кажуть, що не володіють достатніми знаннями німецької мови для працевлаштування. Інші доглядають за дітьми або родичами, а рівень зайнятості матерів з маленькими дітьми становить лише 22%.

1,1 мільйона українців, які втекли від повномасштабної війни РФ проти України, наразі проживають у Німеччині.

За різними даними, нині до 6,6 мільйона українців – воєнні біженці. Найбільшу цифру вказує Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН), вони проводять підрахунок з перших днів великої війни. За їхньою інформацією, лише у Європі проживає шість мільйонів українців, і ще 600 тисяч – в інших країнах світу. Євростат зазначає , що в країнах ЄС проживає 4,3 мільйона отримувачів тимчасового захисту з України.

Навесні цього року Центр економічної стратегії (ЦЕС) опублікував дослідження про майбутнє українців за кордоном. Зважаючи на різні фактори та сценарії, за кордоном можуть залишитися від 1,4 до 2,3 мільйона українців. У дослідженні зазначають, кількість українців, які не планують повертатися – зростає.

Рівень зайнятості серед українських біженців у Німеччині майже подвоївся з 2022 року – дослідження

Джерело: Радіо Свобода Україна