Росія та ліквідована партія «Шор» восени «влили» в Молдову $39 млн для фальсифікацій — поліція

24 жовтня 2024 р. 17:19

24 жовтня 2024 р. 17:19


Прихильники ліквідованої проросійської партії «Шор» та росія лише за вересень і жовтень переказали в країну $39 млн , щоб підкупити виборців.

Про це заявив Віорел Чернеуцяну, керівник Генеральної інспекції поліції в Молдові.

За його словами, гроші перевели через «Промсвязьбанк». У вересні з корупційними цілями перерахували $15 млн , а в жовтні — ще $24 млн.

Черняуцяну також розповів, що процес підкупу виборців розпочався набагато раніше, ще навесні, але в останні місяці перед першим туром виборів «потік грошей збільшився в геометричній прогресії».

За його словами, від чат-ботів у Telegram люди отримували інформацію про те, як зареєструватися та отримувати гроші через «Промсвязьбанк». Лише у жовтні поліція задокументувала та припинила діяльність 97 чат-ботів.

Очільник поліції уточнив: «Через цю платформу («Промсвязьбанк» — Прим. Ред.) можна було обмінюватися даними для більш ніж 1 400 000 транзакцій, а тільки в системі телефонних операторів було 138 448 унікальних номерів — унікальних номерів в Молдові, які контактували з системою банку. Кожна людина отримувала гроші відповідно до своєї ролі. Це не означає, що у нас так багато людей, на один і той самий рахунок перекази здійснювалися для 2-3 членів. Метою було масово корумпувати електорат. Цифра могла перевищувати ту, яку назвала президентка (300 тисяч людей, залучених до фальсифікацій, про яких казала Мая Санду — Прим. Ред.).

Нагадаємо, раніше чинна президентка Майя Санду заявили про безпрецедентні фальсифікації  що на виборах та референдумі у Молдові.

Росія та ліквідована партія «Шор» восени «влили» в Молдову $39 млн для фальсифікацій — поліція

Джерело: chas.news (Політика)