Незалежне слідство не має звертатись по експертизу до політично залежних інституцій – Кривонос

24 жовтня 2024 р. 17:59

24 жовтня 2024 р. 17:59


Національному антикорупційному бюро вкрай необхідно мати власні інституції експертизи, які будуть у повній незалежності від органів влади та забезпечуватимуть ефективне слідство, наголосив в інтерв’ю редакторці відділу політики ZN.UA Інні Ведерніковій директор НАБУ Семен Кривонос.

Журналістка попросила керівника Бюро прокоментувати чутки про те, що Ростислава Шурму й Андрія Смирнова звільнили з Офісу президента через ймовірність вручення незабаром підозр від НАБУ. У відповідь Кривонос зазначив, що все це радше збіг, адже з моменту початку слідства і до оголошення підозри іноді проходять роки, а витік інформації під час тривалого розслідування трапляється з-поза меж самого НАБУ.

« Іноді справді бувають ознаки передавання інформації, але не факт, що хтось фізично передає . Тут якраз варто нагадати про ще дві системні проблеми: незалежне прослуховування, якого досі немає в НАБУ, й незалежну експертизу. Звісно, якщо НАБУ звертається по експертизу стосовно топкорупціонера до якогось умовного інституту судових експертиз, який перебуває у сфері управління Міністерства юстиції або МВС , то дотриматися повної секретності в справі неможливо. За який час потенційні фігуранти довідаються, щодо чого призначено цю експертизу», - зазначив Кривонос.

Він додав, що вважає ненормальним, коли НАБУ вимушене звертатись по експертизу до інституцій, які перебувають у повній політичній залежності, та визнав, що іноді певні експертизи можуть проводити уже після оголошення підозри.

Вирішення проблеми, на думку директора НАБУ, можна внесенням змін до закону про судову експертизу, але для цього має бути політична воля як парламенту, який потім голосуватиме за ці зміни, так і уряду, який має напрацювати відповідний законопроєкт.

Кривонос додав, що в цілому налаштований в цьому питання оптимістично та сподівається на підтримку міжнародної спільноти.

«Ця в полі зору наших міжнародних партнерів. В переговорній рамці не тільки ЄС, а й МВФ. Тому я налаштований досить оптимістично. Незалежна експертиза НАБУ й доступ САП до ЄРДР стосовно нардепів — інструменти, які влада має віддати антикорблоку», - підкреслив він.

Про те, які уроки Семен Кривоніс виніс із кризи зі зливами інформації на Банкову і чи розуміє, куди він поведе Бюро читайте в першій частині інтерв'ю «Директор НАБУ Семен Кривонос: «Про те, як НАБУ проходить кризу, треба судити з результату. Ми стали сильнішими».

Незалежне слідство не має звертатись по експертизу до політично залежних інституцій – Кривонос

Джерело: zn.ua (Політика)