Боррель: підтримка КНДР агресії Росії матиме «серйозні наслідки» для безпеки в Європі та світі

24 жовтня 2024 р. 21:24

24 жовтня 2024 р. 21:24


Європейський союз «глибоко стривожений» повідомленням про відрядження військ Північної Кореї для участі у російській війні проти України – про це заявив високий представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель 24 жовтня.

За його словами, така участь була б серйозним порушенням міжнародного права, в тому числі засадничих принципів Хартії ООН.

«Це був би односторонній ворожий акт з боку КНДР із серйозними наслідками для європейського та глобального миру та безпеки. Ця подія також ще раз демонструє, як Росія поширює нестабільність і ескалацію в регіоні та по всьому світу», – йдеться в заяві.

Боррель додав, що ЄС засуджує військову співпрацю між Північною Кореєю та Росією і закликає Пхеньян припинити підтримувати нелегальну війну РФ.

Він також назвав цю співпрацю ознакою того, що, попри заяви про готовність до переговорів, Москва «не зацікавлена щиро в справедливому, повному та тривалому мирі», натомість вдаючись до ескалації.

Дипломат також вказав на «тривожну зміну позиції» щодо денуклеаризації КНДР, яку висловив раніше міністр закордонних справ Лавров. Таким чином, Росія відмовляється від своїх ключових зобов’язань за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї щодо запобігання розповсюдженню ядерної зброї, і порушує численні резолюції Ради Безпеки ООН, прийняті за її участі, додав він.

«Постійна підтримка КНДР агресивної війни Росії проти України ілюструє, наскільки тісно пов’язана безпека Європи з безпекою Індійсько-Тихоокеанського регіону. Європейський Союз координуватиметься з міжнародними партнерами з цього питання, в тому числі щодо відповідей», – підсумував голова зовнішньополітичної служби блоку.

Українська розвідка 24 жовтня повідомила, що перші підрозділи військ КНДР були виявлені напередодні в зоні бойових дій у Курській області Росії. За оцінками ГУР, чисельність перекинутих на Росію північнокорейських військових зараз становить близько 12 тисяч людей.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що КНДР фактично надсилає своїх громадян воювати в Україну в російських військах. Газета The Washington Post із посиланням на неназваного співробітника української розвідки писала, що «кілька тисяч північнокорейських піхотинців проходять підготовку в Росії і можуть бути спрямовані на лінію фронту в Україні до кінця цього року».

Боррель: підтримка КНДР агресії Росії матиме «серйозні наслідки» для безпеки в Європі та світі

Джерело: Радіо Свобода Україна