Блінкен заявив, що США розглядають «різні варіанти» миру на Близькому Сході

24 жовтня 2024 р. 21:24

24 жовтня 2024 р. 21:24


Державний секретар США Ентоні Блінкен продовжив своє турне по Близькому Сходу, заявивши, що Вашингтон відкритий для «різних варіантів» припинення війни в секторі Газа, яка перекинулася на сусідній Ліван.

«Повертаючись до переговорів про припинення вогню і заручників, одна з речей, яку ми робимо, це розглядаємо, чи є різні варіанти, які ми можемо використовувати, щоб дійти до завершення, щоб досягти результату», – сказав Блінкен 24 жовтня у Катарі.

На 25 жовтня заплановані переговори в Досі за участю ізраїльських офіційних осіб в той час як катарські офіційні особи зустрічалися з представниками «Хамасу» (палестинська організація, визнана терористичною США та ЄС).

Тим часом, група урядів і міжнародних організацій з усього світу зібрала 1 мільярд доларів на допомогу в подоланні гуманітарної кризи в Лівані.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро заявив, що на конференції в Парижі 24 жовтня було зібрано 800 мільйонів доларів на допомогу сотням тисяч людей в Лівані, які були змушені покинути свої домівки в результаті бойових дій між Ізраїлем і підтримуваною Іраном Хезболлою - бойовим угрупуванням і політичною партією, яка контролює більшу частину південного Лівану.

На конференції було оголошено про виділення ще 200 мільйонів доларів на допомогу Ліванським збройним силам (ЛВС), національним силам безпеки, які допомагають виконувати резолюцію Ради безпеки ООН 1701, що закликає до того, щоб південь Лівану був вільний від будь-яких військ і озброєнь, окрім військ і озброєнь ліванської держави.

Неодноразові дипломатичні зусилля не змогли покласти край як річній війні на палестинській території Гази, так і конфлікту між Ізраїлем і ліванським збройним угрупуванням «Хезболла», що підтримується Іраном.

Поточна війна між Ізраїлем і підтримуваними Іраном угрупованнями «Хезболла» і «Хамас», які Сполучені Штати визнали терористичними організаціями, почалася після вторгнення бойовиків «Хамас» в Ізраїль 7 жовтня 2023 року, убивши близько 1200 осіб. Вони також взяли близько 240 заручників.

З вересня Ізраїль завдає ударів по об’єктах «Хезболли» в Лівані, зокрема у столиці країни Бейруті. Ізраїльська армія також проводить у Лівані наземну операцію й одночасно продовжує бойові дії в Секторі Гази проти угруповання «Хамас».

Блінкен заявив, що США розглядають «різні варіанти» миру на Близькому Сході

Джерело: Радіо Свобода Україна