Генсек ООН вклоняється Путіну? Нове фото Гутерріша спантеличило мережу

24 жовтня 2024 р. 22:23

24 жовтня 2024 р. 22:23


На саміті БРІКС у Казані до об'єктивів камер журналістів потрапив обурливий момент: генсек ООН Антоніу Гутерріш не лише тисне руку диктатору Володимиру Путіну, але й вітально нахиляється в його бік. Фото одразу почало ширитися мережею.

Незважаючи на те, що Путін перебуває в міжнародній ізоляції, а також Міжнародний кримінальний суд оголосив його у розшук за депортацію українських дітей з окупованих територій, Антоніу Гутерріш все одно прибув до Казані. Прикметно, що Гутерріш не брав участі у першому Глобальному саміті світу у Швейцарії.

Гутерріш, виступаючи в Казані, закликав до «справедливого миру» – відповідно до норм міжнародного права. Він заявив про необхідність пошани суверенітету та територіальної цілісності держав.

Генсек ООН вклоняється Путіну? Нове фото Гутерріша спантеличило мережу фото 1

У МЗС України раніше вже засудили візит Гутерріша до Казані. У відомстві нагадали, що генсек ООН не брав участі у першому Глобальному саміті світу, який у червні пройшов у Швейцарії. При цьому Гутерріш вирішив вирушити до Росії на саміт БРІКС та зустріч із військовим злочинцем Путіним. У МЗС наголосили: такі кроки з боку генсека ООН не сприяють справі миру.

Генсек ООН вклоняється Путіну? Нове фото Гутерріша спантеличило мережу фото 2

Президент України Володимир Зеленський також відреагував на візит генсека ООН в Казань.

«Сьогодні, у День Об’єднаних Націй, це важливо, що світ не забуває про цілі та принципи Статуту ООН і про мету створення цієї організації. Хоч навіть деякі її функціонери віддають перевагу спокусам у Казані, а не змісту Статуту ООН, все ж наш світ побудований таким чином, що права націй та норми міжнародного права мають і матимуть значення», – каже президент .

Раніше заступник речника генсека ООН Фархан Гак заявив, що поїздка Антоніу Гутерреша в Росію на саміт БРІКС у Казані є «стандартною практикою» . При цьому позиція Генсека ООН стосовно російської війни проти України залишається незмінною.

До слова, британське видання The Telegraph зазначає, що рішення генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша відвідати саміт БРІКС у Росії, організований Володимиром Путіним, демонструє подвійні стандарти ООН і дає Путіну таку необхідну йому респектабельність і визнання.

Генсек ООН вклоняється Путіну? Нове фото Гутерріша спантеличило мережу

Джерело: Главком

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua