Наразі немає необхідності запрошувати Україну до НАТО – Шольц

25 жовтня 2024 р. 00:00

25 жовтня 2024 р. 00:00


Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що наразі немає потреби в ухваленні нового рішення щодо запрошення України до НАТО.

Про це він заявив під час виступу на телепередачі «maybrit illner» на ZDF.

Шольц нагадав, що вже були прийняті відповідні рішення під час самітів у Вашингтоні та Вільнюсі, які визначили перспективу для України, але подальші кроки не є актуальними на поточний момент.

Канцлер Німеччини наголосив, що країна, яка перебуває у стані війни, не може стати членом альянсу, оскільки запрошення до НАТО зазвичай швидко веде до членства, що могло б призвести до прямого конфлікту з росією. Він підкреслив важливість підтримки України, але водночас наголосив на необхідності уникнути прямого військового зіткнення між НАТО та рф.

«Країна, яка воює, не може стати членом НАТО. Це всі знають, у цьому немає суперечок. А в НАТО запрошення зазвичай пов’язують зі швидким вступом. Це те, що я чітко розумію, і я не зміню своєї позиції» , — пояснив Шольц.

Крім того, канцлер висловився проти постачання Україні німецьких ракет Taurus, вважаючи це неправильним рішенням, яке може сприяти ескалації конфлікту.

Нагадаємо, видання Politico з посиланням на джерела у Вашингтоні та НАТО повідомило, що сім країн НАТО гальмують запрошення України до Альянсу . Зокрема Німеччина та США нібито є одними з найбільших держав, які не хочуть запрошувати Україну до НАТО.

Згодом речник Зеленського Сергій Никифоров спростував цю інформацію , заявивши, що такі чутки розпускають з певною метою.

Також як стало відомо з опитувань, понад 80% українців проголосували б за вступ України до ЄС та НАТО , якби ці питання виносились на референдум.

Наразі немає необхідності запрошувати Україну до НАТО – Шольц

Джерело: www.slovoidilo.ua (Політика)