WSJ: Росія надсилала хуситам супутникові дані для ударів по торгових суднах у Червоному морі

25 жовтня 2024 р. 01:25

25 жовтня 2024 р. 01:25


Росія передавала дані супутникової розвідки єменським хуситам для ударів по торгових суднах у Червоному морі, пише американське видання The Wall Street Journal із посиланням на низку власних джерел.

«Росія надала дані про цілі для єменських повстанців-хуситів, які на початку цього року атакували західні кораблі в Червоному морі ракетами і безпілотниками, допомагаючи підтримуваному Іраном угрупованню атакувати головну артерію світової торгівлі і ще більше дестабілізуючи регіон», – йдеться у матеріалі.

Про це журналістам повідомило джерело, знайоме з цим питанням, а також два європейських чиновники з питань оборони.

«Ці дані передавалися через членів іранського Корпусу вартових ісламської революції, які були повʼязані з хуситами в Ємені, сказав один із співрозмовників», – пише WSJ.

У вересні агенція Reuters із посиланням на джерела повідомляла, що Росія за посередництва Ірану веде секретні переговори про можливе постачання протикорабельних ракет із хуситами , збройним проіранським угрупованням, яке контролює значну частину території Ємену.

Раніше хусити заявили про підтримку радикального угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС), яке воює з Ізраїлем, і пообіцяли атакувати кораблі союзників Ізраїлю в Червоному морі. Згодом вони потопили щонайменше два судна та захопили ще одне, що спричинило збої в світовій морській торгівлі, зміни маршрутів та збільшення страхових витрат. Попри удари США по позиціях хуситів, загроза кораблям у регіоні зберігається.

WSJ: Росія надсилала хуситам супутникові дані для ударів по торгових суднах у Червоному морі

Джерело: Радіо Свобода Україна