Підвищення на 10-12%: як можуть змінитися пенсії у 2025 році

25 жовтня 2024 р. 08:12

25 жовтня 2024 р. 08:12


Попри війну, яку розпочала Росія і складну економічну ситуацію, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко в ефірі «Громадського радіо» розповіла, чи підвищаться вони у 2025 році.

За її словами, прем’єр-міністр та міністерка соцполітики запевняють, що в проєкті бюджету на 2025 рік закладені кошти на індексацію пенсій. Тим не менш, показники можливих підвищень стануть відомими лише на початку наступного року. Залежить індексація пенсій від інфляції в країні та росту заробітних плат, з яких сплачують ЄСВ.

«Динаміка зарплат має велику сезонність. Пенсійний фонд публікує статистику щодо середньої зарплати, з якої сплачують ЄСВ, і у другому кварталі відбулося істотне зростання. Тому цілком можливо, що пенсії підвищать на 10-12%. Минулого року цей показник становив близько 6%», – зазначила вона.

Пенсійний фонд регулярно публікує в себе на сайті статистику. Згідно з нею, станом на перше жовтня в Україні було близько 10,3 млн пенсіонерів. Середній розмір пенсії становив 5 852 грн. За словами Лідії Ткаченко, розподіл пенсіонерів за розміром пенсії є дуже нерівномірним. Близько половини людей отримують пенсії в розмірі 3-4 тис. грн, і є понад мільйон осіб, які отримують пенсії понад 10 тис. грн.

Як пояснює старша наукова співробітниця, наразі пенсійний фонд має достатньо коштів для основної частини виплат. В той же час, є багато державних програм, що передбачають пенсії військовослужбовцям, додаткові виплати для дітей, які постраждали від війни, для осіб, що займалися ліквідацією наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, та ін. Ці виплати мають здійснюватися з державного бюджету, а тому переважно покриваються фінансовою підтримкою наших партнерів.

В Україні близько двох мільйонів осіб зареєстровано як фізичні особи підприємці. З початком повномасштабного вторгнення для них ввели можливість не сплачувати єдиний соціальний внесок, тому це роблять близько половини ФОПів. Несплата ЄСВ вплине на майбутні пенсії цих людей, оскільки в такому разі стаж не нараховується.

Нагадаємо, яким буде розмір мінімальної пенсії у наступному році.

Підвищення на 10-12%: як можуть змінитися пенсії у 2025 році

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua