Зеленський відмовив Гутеррешу у візиті в Україну через участь останнього в саміті БРІКС – ЗМІ

25 жовтня 2024 р. 15:52

25 жовтня 2024 р. 15:52


Президент Володимир Зеленський відхилив візит до України генсекретаря Організації об’єднаних націй Антоніу Гутерреша, пише Barrons з посиланням на AFP та джерела агентства в офісі президента. Зеленський так вирішив через участь генсека ООН в саміті БРІКС , який відбувся в Казані.

«Після Казані (Гутерреш) хотів приїхати в Україну, але президент не підтвердив його візит. Тож Гутерреша тут не буде, зокрема через приниження здорового глузду і міжнародного права в Казані», – зазначив співрозмовник AFP.

Напередодні, 24 жовтня, на саміті БРІКС Гутерреш закликав до «справедливого миру» в Україні. У своїй промові перед президентом РФ Владіміром Путіним, кий розпочав війну проти України, генсек ООН просив його припинити бойові дії. Під час переговорів з очільником Кремля Гутерреш повторив, що «російське вторгнення в Україну було порушенням Статуту Організації Об'єднаних Націй і міжнародного права».

23 жовтня Гутерреш приїхав на саміт БРІКС. Тоді в ООН завили, нібито це стандартна практика відвідування зустрічей організацій з великою кількістю важливих держав-членів. В організації також додали, що саміт «має велике значення» для організації, адже країни БРІКС представляють близько половини населення світу.

За день до візиту Гутерреша в Казань у Міністерстві закордонних справ України, відреагували на його участь в саміті БРІКС. Там заявили, що це завдає шкоди репутації ООН та не сприяє миру. У МЗС також нагадали, що запрошення України на Глобальний саміт миру, який відбувся влітку, Гутерреш відхилив . Тоді речник генсека заявив, що «він не поїде, і я думаю, ми сказали, що ООН буде представлено на відповідному рівні».

Зеленський відмовив Гутеррешу у візиті в Україну через участь останнього в саміті БРІКС – ЗМІ

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua