ЗМІ: Зеленський відхилив візит Ґутерріша до України після його поїздки на саміт до Росії

25 жовтня 2024 р. 16:05

25 жовтня 2024 р. 16:05


Президент України Володимир Зеленський відхилив візит генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерріша до України через його участь у саміті БРІКС в Росії. Про це AFP повідомило високопоставлене джерело в Офісі президента.

«Після Казані (Ґутерріш) хотів приїхати в Україну, але президент не підтвердив його візит. Тож Ґутерріша тут не буде, зокрема через приниження здорового глузду і міжнародного права в Казані», – сказало джерело.

В ООН на це наразі не реагували. Раніше цей можливий візит Ґутерріша до України не анонсувався.

У триденному саміті БРІКС в Казані взяли участь представники інших країн БРІКС – Бразилії, Індії, Китаю та Південної Африки, а також лідери або представники 36 країн, включаючи Іран і Туреччину.

22 жовтня до Казані також прибув генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш , який у червні не приїхав на організований Україною і Швейцарією Саміт миру (із окремим коментарем з цього приводу виступило Міністерство закордонних справ України).

Міністерство закордонних справ України розкритикувало рішення Ґутерріша відвідати Казань, нагадавши про те, що він не був присутній на Саміті миру.

«Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Він лише шкодить репутації ООН», – йшлося у заяві.

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй закликав до «справедливого миру» в Україні під час саміту БРІКС. Також він закликав до «негайного припинення вогню» в Газі та Лівані, а також миру у Судані.

А під час переговорів з російським президентом Володимиром Путіним у Казані Ґутерріш повторив , що «російське вторгнення в Україну було порушенням Статуту ООН і міжнародного права», йдеться в заяві організації.

ЗМІ: Зеленський відхилив візит Ґутерріша до України після його поїздки на саміт до Росії

Джерело: Радіо Свобода Україна

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua