Reuters: Україна розслідує підтримку агресії Росії з боку КНДР – прокуратура

25 жовтня 2024 р. 16:59

25 жовтня 2024 р. 16:59


В Україні триває розслідування підтримки Північною Кореєю російської війни – про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на Офіс генерального прокурора 25 жовтня.

«Ми документуємо та збираємо докази всіх можливих аспектів такої участі (у війні проти України – ред.) в рамках основного провадження щодо злочину агресії», – йдеться у відповіді офісу журналістам.

Аспекти ймовірного злочину включають постачання зброї Російській Федерації, організацію навчання для російського військового персоналу та безпосередню участь сил Північної Кореї у бойових діях.

Публічно Офіс генрокурора не повідомляв про це провадження.

У Головному управлінні розвідки 24 жовтня повідомили, що перші підрозділи військових з КНДР прибули в зону бойових дій російсько-української війни – 23 жовтня «їхня поява зафіксована у Курській області РФ» . За оцінками ГУР, чисельність перекинутих на Росію північнокорейських військових зараз становить близько 12 тисяч осіб, серед них – 500 офіцерів, зокрема три пхеньянські генерали.

Але президент Володимир Путін, якого запитали про це в четвер, прямо не заперечував, що північнокорейські війська перебувають у Росії.

Проте 24 жовтня Путін на пресконференції за підсумками саміту БРІКС у Казані, коментуючи супутникові знімки, які свідчать про присутність на російській території солдатів із Північної Кореї , заявив: «Знімки – річ серйозна. Якщо є знімки, значить вони щось відображають».

Південна Корея 22 жовтня заявила про можливий перегляд підтримки Києва, зокрема щодо надання летальної зброї і направлення персоналу, залежно від ситуації в Україні.

Reuters: Україна розслідує підтримку агресії Росії з боку КНДР – прокуратура

Джерело: Радіо Свобода Україна