СБУ та Нацполіція затримали адміністраторів Телеграм-каналів, які зривали мобілізацію

25 жовтня 2024 р. 17:11

25 жовтня 2024 р. 17:11


Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів Телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію та публікували локації ЗСУ.

Про це 25 жовтня, у п'ятницю, повідомляє пресслужба СБУ на офіційній сторінці у Фейсбуці .

Також фігуранти знімали провокативні стріми та поширювали фейкові повідомлення про українських військових, зокрема представників ТЦК.

Зокрема, на Хмельниччині заблоковано підривну діяльність одразу 14 осіб, які публічно закликали військовозобов’язаних ухилятися від мобілізації. Вони фіксували маршрути переміщення представників ТЦК і Нацполіції та публікували попередження для тих, хто вирішив стати ухилянтом.

Для поширення контенту вони адміністрували десятки груп у Телеграмі та Вайбері.

У Києві викрито чотирьох мешканців столиці, які публікували у чатах Телеграм-каналів геолокації мобільних блокпостів на території Київщини, створивши для маскування злочинних дій анонімні акаунти у месенджері під вигаданими нікнеймами.

Також на Віннничині судитимуть 30-річного ухилянта, який, крім того що сам ховався від призову, ще й агітував на своєму Телеграм-каналі наслідувати його приклад.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки вже повідомили п’ятьом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань).

Наразі планується повідомити про підозру іншим фігурантам. Підозрюваним загрожує до 8 років позбавлення волі.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що в Україні не планують знижувати вік мобілізації до 18 років, попри пропозиції міжнародних партнерів. За його словами, нині немає необхідності впроваджувати такі зміни, і це може бути небезпечно для ситуації в державі. Він підкреслив, що наразі мобілізація в Україні проводиться для громадян віком від 25 років, і влада не бачить підстав для її поширення на молодших громадян.

Президент також додав, що поширені в медіапросторі розмови про можливе зниження віку мобілізації є інформаційними вкидами. Він назвав їх "великою проблемою", яка створює непотрібні дискусії в суспільстві.

Зеленський визнав, що міжнародні партнери дійсно пропонували Україні знизити вік для мобілізації, однак українська влада наразі не вважає це доцільним.

Раніше офіцер відділення розвідки бригади "Рубіж" Національної гвардії України Віталій Литвин висловив думку, що враховуючи брак особового складу у війську, мобілізаційний вік варто знизити до 22 років.

СБУ та Нацполіція затримали адміністраторів Телеграм-каналів, які зривали мобілізацію

Джерело: zn.ua (Політика)