Постпред України в ООН Сергій Кислиця прокоментував участь генсека ООН у саміті БРІКС

26 жовтня 2024 р. 01:14

26 жовтня 2024 р. 01:14


Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця прокоментував участь генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй  Антоніу Гутерреша у саміті БРІКС. У інтерв'ю виданню Голос Америки , постпред, зокрема, сказав:

" Він сам пояснює це тим, що там збереться ледь не чотири десятки країн, в тому числі й важливі країни Глобального Півдня, в тому числі такі потужні країни, як Китай та Індія. І, мовляв, йому потрібно вести діалог з цими країнами, які є важливими членами Організації Об'єднаних Націй.

Але цей аргумент не працює. Адже генеральний секретар був запрошений на український Саміт миру у Швейцарії. І він туди не приїхав, хоча там зібралося значно більше країн.

Він також нагадував про те, що брав участь у всіх попередніх самітах BRICS. Але тут варто зазначити, що попередні саміти не проходили на території країни-агресора. І попередні саміти не скликалися лідерами, які є воєнними злочинцями та перебувають у розшуку Міжнародного кримінального суду".

Кислиця зазначив, що після цієї прикрої ситуації найкращим буде, якщо генеральний секретар - не за лаштунками і не за закритими дверима, а  й під час двосторонніх зустрічей, а також публічно заявить про те, що Російська Федерація порушила статут ООН. і є країною-агресором. Про те, що російські війська мають бути негайно виведені з території України, а територіальна цілісність та суверенітет України мають бути відновлені.

Кислиця зауважив, що побоювання деяких політиків, що присутність Гутерреша "легітимізує" присутність Росії і Путіна на міжнародній арені., марне, тому що генсек не може діяти за межами своїх повноважень, , які чітко визначені статутом ООН, а також рішеннями керівних органів Організації Об'єднаних Націй, зокрема, Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї.

"Хочу нагадати, що при всій повазі до цього інституту, генеральний секретар не є президентом або прем'єр-міністром цієї структури. Він - керівник секретаріату, а не керівник ООН. Секретаріат ООН найнятий країнами-членами, щоб виконувати їхні рішення та Статут ООН. Тому не може генеральний секретар "освятити" ті чи інші плани, якщо вони суперечать або Статуту, або якщо він на це не має мандату", - уточнив Кислиця, додавши, що, дійсно, передбачені деякі його посередницькі функції – так звані "добрі послуги". В результаті "добрих послуг" і посередництва генерального секретаря свого часу була укладена угода між Україною, Туреччиною та ООН з одного боку, а з іншого боку між Російською Федерацією, ООН та Туреччиною щодо створення зернового коридору.

Є потужні учасники BRICS, які не допустять його перетворення на політичну структуру, яка буде виступати на глобальній арені проти тих чи інших глобальних "важковиків", як би цього не хотілося Російській Федерації і як би вона не маніпулювала  у медійному просторі присутністю такої фігури, висловив упевненість постпред України.

Президент Володимир Зеленський відхилив візит до України генсекретаря Організації об’єднаних націй Антоніу Гутерреша , пише Barrons з посиланням на AFP та джерела агентства в офісі президента. Зеленський так вирішив через участь генсека ООН в саміті БРІКС, який відбувся в Казані. «Після Казані (Гутерреш) хотів приїхати в Україну, але президент не підтвердив його візит. Тож Гутерреша тут не буде, зокрема через приниження здорового глузду і міжнародного права в Казані», – зазначив співрозмовник AFP.

В ООН не підтвердили скасування візиту, пояснивши, що сторони просто обирають відповідний час для зустрічі.

Постпред України в ООН Сергій Кислиця прокоментував участь генсека ООН у саміті БРІКС

Джерело: zn.ua (Політика)