Сербія може відмовитись від вступу до ЄС задля приєднання до БРІКС

26 жовтня 2024 р. 04:03

26 жовтня 2024 р. 04:03


Президент Сербії Олександр Вучич поставив під сумнів перспективу вступу країни до Європейського Союзу, натякаючи на можливість приєднання до БРIКС — глобального економічного блоку, що об'єднує Бразилію, росію, Індію, Китай і Південну Африку.

Про це пише The Times.

Згідно з опитуванням, підтримка вступу Сербії до БРIКС серед населення становить близько 42%. Вучич також заявив, що тема вибору між БРIКС та ЄС може стати ключовою на майбутніх президентських виборах.

«Коли через два з половиною роки люди будуть голосувати за нового президента, це стане однією з ключових тем. Хто знає, можливо, це навіть стане точкою для референдуму» , – сказав Вучич.

Окрім цього, Сербія продовжує відмовлятися від санкцій проти росії, що вказує на її поступове зближення з Кремлем, попри значні зусилля Євросоюзу в напрямку інтеграції Сербії до своїх лав. Водночас країна стикається з обвинуваченнями у придушенні активістів і опозиційних діячів, пов'язаних з росією та Білоруссю, що викликає занепокоєння серед західних держав.

Нагадаємо, президент Сербії Олександр Вучич не взяв участь у саміті БРІКС , який відбувся 22-24 жовтня у російській Казані. За його словами, йому було дуже складно приїхати через різні речі, які путіну добре відомі.

Також нещодавно Вучич уперше за 2,5 роки зателефонував російському диктатору володимиру путіну, подякувавши йому за газ. Згідно зі словами сербського президента, вони обмінялися думками з усіх важливих двосторонніх питань, зокрема економічних.

Сербія може відмовитись від вступу до ЄС задля приєднання до БРІКС

Джерело: www.slovoidilo.ua (Політика)