Втрата паспорта за кордоном: чи треба повідомляти в поліцію

26 жовтня 2024 р. 04:24

26 жовтня 2024 р. 04:24


Через війну, яку розпочала РФ, багато наших громадян були змушені покинути свої домівки та виїхати за кордон. Бувають випадки, коли людина за кордоном губить паспорт . Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли , що робити, якщо втратили закордонний паспорт в іншій країні.

Чому треба мати копії паспорта

Юристи пояснили, що втрата паспорта не означає неможливість повернутися додому або залишитися без допомоги. Щоб мінімізувати наслідки, слід завчасно підготуватись до поїздки за кордон:

  • Зробити копії паспорта – обов’язково слід мати кілька копій паспорта (у тому числі й електронних). Це допоможе підтвердити особу, якщо ви втратите оригінал.
  • Записати контактні дані Посольства чи Консульства України в країні перебування. Ця інформація буде важливою у разі втрати документів.
  • Носити паспорт у безпечному місці.

Чи треба звертатися до поліції при втраті паспорта

В раз втрати паспорт за кордоном, слід звернутися до поліції. Це важливо з кількох причин:

  • Отримання офіційного протоколу. Заява в поліцію дозволить вам отримати документ, що підтверджує факт втрати або крадіжки паспорта. Цей документ буде потрібний для звернення до Посольства або Консульства України.
  • Безпека. Якщо паспорт вкрадено, важливо повідомити поліцію, щоб запобігти можливому зловживанню вашим документом.

У різних країнах процедура подачі заяви до поліції може відрізнятися. Зазвичай, потрібно написати заяву, після чого людина може отримати копію протоколу або відповідну довідку.

Раніше ми писали, чи підтягнеться в «Дію» свідоцтво про народження дитини , видане за кордоном.

Втрата паспорта за кордоном: чи треба повідомляти в поліцію

Джерело: zn.ua (Політика)