Україна прагне конфіскувати всі заморожені активи РФ ‒ посолка Маркарова

26 жовтня 2024 р. 07:08

26 жовтня 2024 р. 07:08


Україна, паралельно з використанням прибутків від заморожених російських активів на підтримку свого бюджету, веде переговори з партнерами про конфіскацію всіх заблокованих 300 мільярдів доларів росіян.

Про це розповіла посолка України у США Оксана Маркарова, слова якої цитує "Укрінформ".

За словами дипломатки, що рішення союзників про направлення прибутків від заморожених активів на підтримку України є надзвичайно важливим для країни. Наразі значна частина цих грошей знаходиться у європейських банках, а решта ‒ у США та інших країнах.

Маркарова зазначила, що всю суму заморожених активів треба повністю конфіскувати та передати Україні. Ці зусилля підтримують і Сполучені Штати: Конгрес США вже надав адміністрації відповідні повноваження ухваленням закону REPO Act, що дозволяє конфісковувати російські активи. Водночас партнери з G7 домовилися координувати подальші кроки для досягнення спільного рішення.

Поки тривало обговорення повної конфіскації, США на початку цього року висунули пропозицію про використання прибутків від заморожених коштів. У червні лідери G7 ухвалили рішення про надання Україні довгострокового кредиту на 50 мільярдів доларів , який у майбутньому погашатиметься за рахунок відсотків від заморожених російських активів.

Рішення, прийняте "Великою сімкою" щодо заморожених російських активів, – це зрада, бо ми так і не отримали всіх 300 мільярдів доларів, чи перемога, бо замість гарантованих 5 мільярдів нам пообіцяли 50?

Співзасновниця Міжнародного центру української перемоги та членкиня правління Центру протидії корупції Олена Галушка пояснює, як оцінювати рішення, прийняте G-7, у статті "Усе про рішення "Групи семи" щодо російських активів і чому боротьба за 300 мільярдів доларів триває" .

Україна прагне конфіскувати всі заморожені активи РФ ‒ посолка Маркарова

Джерело: zn.ua (Політика)