ЄС намагається підготуватися до можливого повернення Трампа до влади в США, проводяться стратегічні зустрічі — Politico

26 жовтня 2024 р. 12:32

26 жовтня 2024 р. 12:32


Вищі посадові особи Європейського Союзу зустрілися з послами країн-членів для обговорення того, що буде, якщо колишній президент США Дональд Трамп переможе на виборах у Штатах. Про це виданню Politico на умовах анонімності розповіли 12 дипломатів ЄС.

“Їх турбує торгівля, але найбільше — Україна”, - сказав один із дипломатів, додавши, що Брюссель передбачає “різкі зміни в політиці США ще до інавгурації”.

Розмови стосувалися, зокрема, двох аспектів невизначеності в разі перемоги республіканського кандидата Трампа: чи продовжуватиме Вашингтон підтримувати Україну, а також перспективи підвищення тарифів на всі товари, які постачатимуться до США.

Зустрічі відбуваються в той час, коли побоювання через можливість повернення Трампа до Білого дому пронизує найвищі ешелони влади в ЄС. Невеликі групи послів 27 країн Союзу провели зустрічі в четвер і п'ятницю, 24-25 жовтня, з високопосадовцями Брюсселя, в тому числі з керівником апарату глави Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн Бьорном Зайбертом і представниками кількох департаментів Єврокомісії, які охоплюють сфери від торгівлі до енергетики.

Раніше ЗМІ також писали, що ЄС створив “групу швидкого реагування” для підготовки до наслідків виборів у США. Союз розглядає можливість завдати жорсткого удару у відповідь у торгівлі в разі перемоги республіканця.

Троє дипломатів розповіли виданню, що дискусії також торкнулися відносин ЄС із Китаєм, оскільки Трамп налаштований ще більше протистояти Пекіну.

Навіть якщо президентство кандидата від демократів Камали Гарріс у США не буде настільки “деструктивним”, як потенційна адміністрація Трампа, виконавча влада ЄС хоче показати, що розглядає всі можливі сценарії.

“Ми дійсно готуємося до виборів у США. Розглядаються всі можливі результати. Ми прагнемо підтримувати тісне партнерство з США”, - сказала представниця Єврокомісії Аріанна Подеста.

Трамп попереджав, що не буде захищати союзників по НАТО, які витрачають на оборону менше 2% ВВП, а ще пригрозив накласти 10-20-відсоткові тарифи на весь імпорт, щоб повернути робочі місця в США. Також він неодноразово робив суперечливі заяви про війну РФ проти України й підтримку Києва.

Про те, чого очікувати Україні й світу в разі нового “пришестя” Дональда Трампа , розмірковував колишній посол України у США та Франції Олег Шамшур .

ЄС намагається підготуватися до можливого повернення Трампа до влади в США, проводяться стратегічні зустрічі  — Politico

Джерело: zn.ua (Політика)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua