МВФ назвав головну загрозу для України 2025 року

27 жовтня 2024 р. 18:09

27 жовтня 2024 р. 18:09


Директор Європейського департаменту МВФ Альфред Кеммер головною загрозою для України 2025 року назвав те, що війна триватиме довше, завдаючи страждань населенню, і її дуже важко зупинити. Про це він говорив в інтерв'ю «Голосу Америки».

За словами Альфреда Кеммера, МВФ буде більше приділяти уваги структурним реформам, включаючи доходи на середньострокову перспективу, і готувати цю основу для успіху України.

«Це стратегічний пріоритет. Над цим все ще нависає тінь жахливої війни», – зазначив він.

Кредит на 50 мільярдів доларів, про який оголосили США та союзники, Креммер назвав дуже важливим рішенням.

«Минулі декілька місяців ми говорили з урядом України про те, як закрити фінансову прогалину, яка відкрилась через те, що війна триває довше, ніж будь-хто очікував, і потрібно більше бюджетного фінансування . Зараз потреба у зовнішньому фінансуванні складає 150 мільярдів доларів, і цей кредит допомагає уряду України зберегти макроекономічну стабільність під час війни, створити основи для середньострокового зростання та відбудови», – наголосив він.

Креммер також пояснив, що погіршення прогнозу росту ВВП України зумовлене обстрілами Росії енергетичної інфраструктури, через які страждає економіка . Водночас він висловив сподівання, що це не збільшить кількість українських біженців у Європі.

«Зниження прогнозу на наступний рік пов’язане з тим, що війна б’є по економіці. Європа в останні роки проявила велику солідарність і приймає біженців з України. Але я дуже сподіваюсь, і це також надія уряду, що українці зможуть залишитись в Україні вони зроблять все можливе, щоб українці не були змушені покидати свою країну», – зазначив він.

Нагадаємо, за прогнозами МВФ, показник економічного зростання України за підсумками 2024 року становитиме 3,0%, в той час як наступного року знизиться до 2,5%. Так, у розділі щодо європейських економік зазначається, що у 2024 році реальний ВВП України становитиме 3,0%. Це нижче на 0,2 процентних пункти, ніж Фонд прогнозував ще у квітні.

До слова, Україна отримала черговий транш від МВФ завдяки успішному, п'ятому, перегляду програми розширеного фінансування обсягом $15,6 млрд

Рада МВФ завершила п'ятий перегляд програми розширеного фінансування для України, в результаті чого країна отримає близько 1,1 мільярда доларів, які підуть на підтримку державного бюджету. Про це йдеться у повідомленні МВФ.

МВФ назвав головну загрозу для України 2025 року

Джерело: Главком

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua