Кінотеатр «Україна» в Ладижині відкривали українськими фільмами

26 липня 2024 р. 17:36

26 липня 2024 р. 17:36


Знаний в Україні режисер Ахтем Сеітаблаєв разом з ініціаторами відновлення кінозалу завітали у Ладижині на урочисте відкриття кінотеатру «Україна» . Реалізувати великий культурний проєкт стало можливо завдяки підтримці Благодійного фонду «МХП-Громаді» . Відкриття відбулось в рамках туру «Кіно заради Перемоги» .

У день відкриття кінотеатру мешканці Ладижина могли переглянути фільми українського виробництва.

В перший день покази були безкоштовними. Їх розпочали з перегляду мультиплікаційний фільм «Мавка. Лісова пісня». Також того дня демонстрували фільми «Інший Франко» та «Мій карпатський дідусь».

Кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв зазначив, що глядачі вже спрагли за кіномистецтвом на великому екрані. Особливо це стосується невеликих міст та містечок.


«На мою думку не існує маленьких містечок, в тому сенсі, що скрізь де є людина, яка вважає себе українцем, має бути інструментарій, щоб людина мала можливість дивитись українське, співчувати, замислюватись, надихатись, отримувати мотивацію. А кіно один з найпотужніших інструментів саме з такого контексту — українського контексту», – сказав під час відкриття, режисер театру та кіно Ахтем Сеітаблаєв.

Продюсер та голова Асоціації «Дивись українське» Андрій Різоль , каже що мріяв про втілення такого проекту. Тури патріотичного проєкту «Кіно заради Перемоги» та залучення аудиторії, переконали продюсера у потребі відкриття кінотеатру в Ладижині.

Кінотеатр «Україна» в Ладижині відкривали українськими фільмами

«Відновлення кінотеатру це по суті відкриття. Три роки кінотеатри в Україні, на жаль, тільки закривались. Відкриття у Ладижині кінотеатру – певний символ».

Зазначимо, що кінотеатр у Ладижині перестав працювати під час пандемії коронавірусу.

Він зазначив, що кінотеатр технічно був в статусі неможливості демонстрації. Нещодавно сертифіковані технічні спеціалісти зробили аудит кінотеатру, зробили специфікацію технічної модернізації. Запросили дуже фахову експертку на супроводження перезапуску кінотеатру. Робота тривала з листопада минулого року і до сьогодні.

Ясно, що така велика і кропітка робота потребувала значних фінансових вливань. Реалізувати цей проєкт допомогли благодійники. Допомогла осучаснити кінотеатр компанія МХП та Благодійний фонд «МХП-Громаді».

Кінотеатр «Україна» в Ладижині відкривали українськими фільмами

«Компанія МХП це патріотично та соціально налаштована компанія на розвиток наших громад. Сьогоднішнє відкриття кінотеатру в місті Ладижин є великим прикладом. Адже це важливо для самої громади, це важливо для людей, які хочуть і будуть ходити на фільми та мультфільми, які будуть транслюватись в цьому кінотеатрі. Ми хочемо подякувати всім хто допоміг реалізувати цей проєкт і ми віримо в те що він буде працювати, існувати і будуть завжди повні зали», – розповіла керівниця групи проєктів соціального розвитку Вінницького Хабу МХП, Мар’яна Нарожна .

Представники компанії МХП вважають, що недаремно витратили кошти на відновлення кінотеатру, адже він стане осердям культурного життя міста та тут мешканці зможуть відволіктися від воєнних реалій та нелегких думок.

Кінотеатр «Україна» в Ладижині відкривали українськими фільмами

«Я, як представник бізнесу в даному регіоні, спільно з БФ «МХП-Громаді» завжди раді допомагати, як фінансово, так і організаційно в соціальних проєктіх громади Ладижина. Це дуже важливо для підтримки соціального статусу населення, дуже важливо для розвитку нашого регіону в умовах війни. Відкриття кінотеатру це маленький крок до нашої спільної Перемоги», — зазначив Руслан Д’яченко, директор ВП «БіоГаз Ладижин» ТОВ «Вінницька птахофабрика», які входять у структуру компанії МХП.

Зазначимо, що акція «Національний тур «Кіно заради Перемоги» вперше стартувала в серпні 2022 році, на базі попереднього проєкту Фонду «МХП-Громаді» «Кіно просто неба».

Кінотеатр «Україна» в Ладижині відкривали українськими фільмами

«У нас були великі плани на 2022 рік в продовження цього проєкту, але війна внесла свої корективи. Ми поставили цей проєкт на паузу але, з часом зрозуміли, що потрібні такі заходи», – розповіла Світлана Мигаль , менеджерка національних проєктів Благодійного фонду «МХП-Громаді».

Одним із таких заходів є і національний тур «Кіно заради Перемоги».

«Тур буде об’єднувати українців, які будуть давати їм можливість перемикатися від поганих новин, які будуть давати можливість збиратись разом, підтримувати один – одного, дізнаватись про українське через українські фільми, знайомитись з нашими режисерами, акторами, дізнаватись про українських митців. Саме тому ми вирішили продовжити цей тур уже під новою назвою — «Кіно заради Перемоги» , – наголосила Світлана Мигаль.

За словами пані Світлани, Національний тур «Кіно заради Перемоги» задумувався, як культурна акція для військових. Тому багато показів відбувається у військових частинах і не тільки. Влаштовують демонстрації і для ВПО, а також для жителів громад.

«Ми провели покази «Кіно заради Перемоги» в кінці 2023 року в Ладижині. Зала була повністю заповнена, це було по декілька сеансів. І ми зрозуміли, що таке місто має отримати свій кінотеатр, який і був у них раніше, до пандемії. Останні покази «Мавки», «Довбуша» нам показали, що ладижинці готові дивитись кіно саме в такому форматі, в кінозалі. І спільно з асоціацією «Дивись українське» ми шукали шляхи, щоб відновити роботу кінотеатру. Сьогодні з вами ми маємо чудову можливість дивитись українські фільми в межах Національного туру «Кіно заради Перемоги», – каже Світлана Мигаль.

Кінотеатр «Україна» в Ладижині відкривали українськими фільмами

Кінотеатр «Україна» в Ладижині відкривали українськими фільмами

Джерело: news.vn.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua