Цюрих передасть Вінниці ще 32 трамвайних вагони: продовження співпраці

04 вересня 2024 р. 12:09

04 вересня 2024 р. 12:09


Цього разу прибуде 32 вагони марки Tram 2000. Вони вже добре зарекомендували себе на дорогах нашого міста.

Уоду уклали 3 вересня на території Вінницького трамвайного депо. Своїми підписами документ скріпили очільник громади Сергій Моргунов та Посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн.

Про це повідомляє Вінницька міська рада.

Як зазначив Вінницький міський голова Сергій Моргунов, ця угода є продовженням системної роботи Швейцарської Конфедерації у партнерських взаємовідносинах із Вінницею.

«Завдяки такій співпраці Вінниця з 2007 по 2011 роки отримала 116 вагонів із Цюріха. Це був перший етап їхньої передачі. Вони дійсно тоді дуже сподобались містянам і продовжують гарно працювати на мережах міста. Втім найголовніше, що завдяки наявності цих трамваїв ми змогли здійснити реформу всієї муніципальної транспортної системи. Саме за допомоги Цюріха й у першу чергу Швейцарської Конфедерації ми маємо нині одну із найкращих транспортних систем в Україні, – зазначив Сергій Моргунов . – Другий етап проєкту розпочався у 2020 році, коли ми підписали відповідний меморандум щодо отримання 35 трамваїв, 20 із яких уже працюють на лініях. До того ж у цій партії до Вінниці надійшло 180 тонн рейок. Власне, сьогоднішня угода про отримання 32 трамваїв – це продовження цього етапу».

А черговим важливим завданням, за його словами, стане адаптація транспорту до потреб інклюзивності та безбар’єрності.

«На жаль, від загальної кількості трамваїв, які виходять на лінії у Вінниці, а це 70 одиниць, лише дев’ять – із низкою підлогою, тобто адаптовані для людей на кріслах колісних. У Цюріху ці трамваї їздять із спеціальною вставкою. І сьогодні завдяки співпраці транспортних компаній Цюріха і Вінниці ми на етапі формування та виготовлення проєктно-технічної документації щодо виготовлення такої вставки в Україні. І я хотів би подякувати саме колективу транспортників Цюріха за те, що вони включилися досить активно в процес і допомагають нам у цьому. Десь орієнтовно на кінець жовтня ми будемо вже мати відповідну документацію, і потім перед нами постане новий виклик – налагодити таке виробництво на базі нашої транспортної компанії. Нам потрібно таких вставок не менше шістдесяти. Але це вже наступний етап нашої роботи», – зауважив Сергій Моргунов .

Принагідно він також подякував амбасаді Швейцарії в Україні, особисто пану Послу та Швейцарській Конфедерації за те, що така співпраця із Вінницею є плідною і не обмежується лише постачанням трамваїв. Серед важливих проєктів, реалізованих у місті, – модернізація системи теплозабезпечення (на це Конфедерація надала на безповоротній основі 20,8 млн швейцарських франків). Відчутною була допомога Швейцарії й у найскрутніший період – початку повномасштабного російського вторгнення. Вона надійшла тоді у вигляді 1 700 тонн харчів, які використали для підтримки переселенців, малозабезпечених вінничан, а також низки громад, що опинилися на межі окупації, таких як Миколаїв, Харків, Чернігів, Херсон.

Водночас Посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн відзначив вагомий внесок Вінниці, як пілотного майданчика реалізації проєктів Швейцарської Конфедерації, у розвиток інших українських міст.

«Наша співпраця із містом Вінниця розпочалась 15 років тому саме з трамваїв, але це був лише початок. Вона далі поширювалась, набувала зросту. За цей час Вінниця показала себе надійним партнером, якому надавали фінансування вже знаючи і довіряючи. Разом ми реалізували такі пілотні проєкти, як бюджет участі, електронні петиції, а також за Програмою EGAP, що полягає у міжнародній підтримці в розбудові електронних сервісів та послуг. І ось такий цінний досвід, який був імплементований у Вінниці далі каскадувався на інші міста. Вінниця, як модель нашої співпраці, – взірець для інших полісів України», – підкреслив пан Посол.

На завершення урочистої частини підписання угоди Фелікс Бауманн та Сергій Моргунов обмінялися символічними подарунками. У колекцію посольства поїде модель однієї з найбільш упізнаваних візитівок міста – вежі Артинова. А натомість Вінницький музей моделей транспорту поповнить мініатюрна копія цюріхського трамваю.

Як зазначив директор КП «Вінницька транспортна компанія» Олександр Нечаєв , для прийняття справжніх вагонів із Цюріха Вінниця вже має відповідні пристосування. З початку реалізації проєкту було придбано вісім підйомників, які дозволяють здійснювати належне технічне обслуговування машин. Також для цього у 2022 році чотири фахівці підприємства на запрошення Цюріха пройшли спеціальне навчання.

Цюрих передасть Вінниці ще 32 трамвайних вагони: продовження співпраці

Джерело: cvd.vn.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua