Проєкт «Земельний банк» стартував: оголошено перші онлайн-торги з оренди державних с/г земель

05 вересня 2024 р. 11:27

05 вересня 2024 р. 11:27


30 серпня Фонд дер­жавного майна України оголосив перші онлайн-торги з оренди дер­жавних сільськогосподарських земель у рамках проєкту «Земе­льний банк». Він­ниччина стала першою областю, де відкрито доступ до цих земель. На торги виставлено 16 земельних ділянок загальною площею 1075 гектарів.

Проєкт «Земе­льний банк» створює нові можливості для аграріїв, надаючи доступ до державних земель через онлайн-аукціони на платформі Prozorro.Продажі. Завдяки прозорому механізму, фермери та під­при­ємці можуть орендувати землю на конкурентних засадах, що сприятиме розвитку агробізнесу та економіки країни.

«Із запуском прозорого механізму оренди держземель, ми очікуємо близько 1 млрд грн додаткових надходжень до держбюджету вже на першому етапі, та 8 млрд грн щороку — при повній передачі в користування всіх 800 тис. гектарів державних земель, які тривалий час були в «тіні». «Земельний банк» відкриває нові можливості для усіх, хто працює або хоче працювати на землі, розвивати власний аграрний біз­нес, робити вне­сок в продовольчу безпеку й еконо­міку країни в цей непростий час», — прокоментував Яро­­слав Ярослав­сь­кий, керівник ТОВ «Держа­вний земе­льний банк», проєкт «Земельний банк» .

Для участі в торгах охочі учасники повинні обрати лот, зареєструватися на електронному майданчику, сплатити необхідні внески та взяти участь в аукціоні. Переможці отримають право на оренду строком до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних, з обов’язковою передоплатою за рік вперед. Стартова вартість оренди становитиме 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

До кінця року Фонд державного майна України планує виставити на електронні торги близько 100 тисяч гектарів державних сільськогосподарських земель у 20 областях України.

Проєкт «Земельний банк» стартував: оголошено перші онлайн-торги з оренди державних с/г земель

Джерело: 33kanal.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua