Головнокомандувач ЗСУ розкрив стратегію вторгнення на Курськ

06 вересня 2024 р. 10:40

06 вересня 2024 р. 10:40


Росія планувала здійснити нову атаку на Україну з Курської області до раптового вторгнення Києва через кордон.

Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України генерал Олександр Сирський в ексклюзивному інтерв’ю CNN у четвер.

У своєму першому телевізійному інтерв’ю після того, як він став головнокомандувачем військ у лютому, генерал сказав Крістіані Аманпур із CNN, що вважає, що Курська операція була успішною.

«Це зменшило загрозу наступу противника. Ми завадили їм діяти. Ми перенесли бойові дії на територію противника, щоб [ворог] відчув те, що відчуваємо ми щодня», – сказав Сирський у рідкісному інтерв’ю, де відверто оцінив війну.

Минулого місяця українські війська увірвалися в Курськ під час транскордонного вторгнення, яке застало зненацька навіть американських чиновників. Це сигналізує про те, що, незважаючи на перевагу Росії в людях і озброєнні, її армія має вразливі місця.

У детальнішому поясненні причини вторгнення Сирський окреслив ключові цілі операції: не дати Росії використати Курськ як плацдарм для нового наступу, відвернути сили Москви від інших районів, створити зону безпеки. запобігання транскордонним обстрілам цивільних об’єктів, захопленню військовополонених та зміцненню морального духу українських військ і країни в цілому.

Розмовляючи з Аманпур у нерозголошеному місці поблизу лінії фронту, генерал, який обійняв посаду головнокомандувача армією в лютому, сказав, що Москва перекинула десятки тисяч військ до Курська, у тому числі деякі з найкращих своїх десантно-штурмових військ.

«Лінія фронту – моє життя»

Розмовляючи з Аманпур відразу після огляду лінії фронту в четвер, Сирський сказав, що, безсумнівно, Україна потребує озброєння та особового складу, коли вона намагається захиститися від російської агресії.

«Противник має перевагу в авіації, в ракетах, в артилерії, в кількості боєприпасів, звичайно, в особовому складі, танках, БМП», – сказав він.
Але Сирський також сказав, що той факт, що Росія має таку матеріальну перевагу, змусив Україну стати розумнішою та ефективнішою у тому, як вона веде війну.

«Ми не можемо воювати так, як вони, тому ми повинні використовувати, перш за все, максимально ефективний підхід, використовувати свої сили і засоби з максимальним використанням особливостей місцевості, інженерних споруд, а також використовувати технічну перевагу», – сказав він. сказав, підкресливши українську програму передових безпілотників та іншу власну високотехнологічну зброю.

Сирський був призначений головнокомандувачем ЗСУ в лютому після того, як президент Володимир Зеленський звільнив генерала Валерія Залужного. Він прийшов на посаду в особливо важкий для України час.
Багатомісячні затримки в доставці військової допомоги США спричинили критичну нестачу боєприпасів.

У той же час Україна намагалася поповнити свої війська, виснажені та зменшені після двох років боротьби з невпинним наступом Росії.
Сирський зазначив, що першочерговим завданням є збільшення кількості військових. Тоді український уряд прийняв суперечливий закон про мобілізацію, згідно з яким усі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані стати на військовий облік і постійно мати при собі свої облікові документи – спроба зробити процес найму більш прозорим і справедливим.

Через сім місяців новобранці прибувають на передову. Але кілька командирів повідомили CNN, що не всі нові солдати готові воювати і регулярно залишають свої позиції.

Сирський зізнався, що його війська прямують на поле бою після того, як пройшли менше підготовки, ніж він хотів би.

«Звичайно, кожен хоче, щоб рівень підготовки був найкращим, тому ми готуємо висококваліфікованих професійних військових», – сказав він. «У той же час динаміка на фронті вимагає від нас якнайшвидшого відправлення військовослужбовців строкової служби», — додав він, пояснивши, що новобранці проходять один місяць базової військової підготовки, а потім від півмісяця до повного місяця і далі. спеціалізовану підготовку перед тим, як їх відправити воювати.

Він сказав, що часто їздить на передову та проводить час зі своїми військами.

«Ми говоримо однією мовою… ми розуміємо один одного незалежно від того, з ким я розмовляю – чи це рядовий солдат, стрілець, наприклад, чи командир бригади, чи командир батальйону» , – сказав він.
«Я на цій війні з 2014 року», — сказав він, маючи на увазі вторгнення Росії на Донбас 10 років тому.

«Іншими словами, передова – це моє життя. Ми розуміємо один одного, я знаю всі проблеми, які відчувають наші військовослужбовці, солдати та офіцери», – додав він.

Відверте інтерв’ю Сирський завершив подякою західним союзникам України за підтримку. Переходячи з української на англійську, він сказав:

«Разом ми сильніші. Разом ми можемо перемогти».

Головнокомандувач ЗСУ розкрив стратегію вторгнення на Курськ

Головнокомандувач ЗСУ розкрив стратегію вторгнення на Курськ

Головнокомандувач ЗСУ розкрив стратегію вторгнення на Курськ

Джерело: news.vn.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua