«ГрінДІМ»: вінничани можуть скористатись пільговим кредитом

06 вересня 2024 р. 15:11

06 вересня 2024 р. 15:11


Під час чергової сесії міськради внес­ли зміни до Програ­ми розвитку та під­тримки об’єднань спів­­влас­ників багато­квар­тир­них будинків Вінниць­кої міської терито­ріа­льної гро­мади на 2024-2028 роки.

Це спростить можливість встановлення сонячних електростанцій на дахах багатоповерхівок, які підтримуватимуть роботу ліфтів та насосного обладнання.

«Цією програмою ми, зокрема, передбачаємо можливість надання об’єднанням кредитів (позик) на пільгових умовах в межах державної програми «ГрінДІМ». Відповідно до неї мешканці можуть подбати про функціонування загальнобудинкових систем. Це, зокрема, робота ліфтів та насосного обладнання, в умовах відсутності централізованого електропостачання», – каже начальник від­ділу розвитку ОСББ міськ­ради Ігор Іванов.

Раніше, відповідно до Програми, мешканці могли зробити енергомодернізацію своїх будинків, після чого отримати відшкодування вар­тість робіт коштом держави. Міська рада, зі свого боку, передбачила можливість отримання пільгового кредиту для безпосереднього виконання робіт. В програмі була передбачена можливість участі ОСББ в державній програмі «Енергодім».

«Як і у випадку з програмою «Енергодім», пільгове кредитування відбуватиметься через МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій». Кредитування в цьому випадку – це досить важливий інструмент, адже відшкодування вартості реалізації того чи іншого проєкту державою відбувається уже постфактум – після виконання робіт», – розповідає Ігор Іванов.

Завдяки програмі «ГрінДІМ» об’єднання спів­власників багатоквартирних будинків отримають компенсацію до 70 % вартості сонячних панелей чи теплових насосів, при умові, що енергію сонця спрямують на загальнобудинкові потреби: роботи ліфтів, підкачку води, освітлення сходових майданчиків тощо. При цьому розмір гранту не може бути більше одного мільйона у випадку становлення системи сонячного електропостачання та двох мільйонів гривень – на встановлення теплових насосів.

Крім державної програми, у Вінниці також започаткували ініціативу, за якої місто на умовах дольової участі профінансує 40 % робіт, при умові встановлення СЕС для загальнобудинкових потреб. Долучитися до цієї ініціативи можуть як будинки з ОСББ, так і ті, якими опікуються управлінські компанії.

«ГрінДІМ»: вінничани можуть скористатись пільговим кредитом

Джерело: 33kanal.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua