Всі укриття мають бути відкриті під час сигналу «Повітряна тривога»: у Вінниці посилили контроль за доступом до них

12 вересня 2024 р. 13:53

12 вересня 2024 р. 13:53


У Вінницькій громаді діють робочі групи, які проводять аудит по місту щодо безперешкодного доступу до тимчасових сховищ під час загрози балістики. До її складу увійшли правоохоронці, надзвичайники, інспектори КП «Муніципальна варта» та представники відділу контролю апарату міської ради та її виконкому.

Про результат контрольної перевірки приміщень, яку провели днями, звітував заступник начальника відділу цивільного захисту департаменту цивільного захисту міської ради Артем Пасіченко.

«Разом із відділом по розвитку ОСББ ми перевірили 111 місць для тимчасового перебування під час повітряних тривог, які облаштовані системами дистанційного відкриття. За результатами вказаних перевірок було отримано доступ до 80-ти підвальних приміщень, що відповідає 72-м відсоткам», — розповідає Артем Пасіченко.

Під час інспекції виявили: попри наявність та гарно налагоджену роботу електронних замків вхід до деяких підвальних приміщень був зачинений додатковими дверима або ж решітками із механічними замками.

«На момент перевірок від­сутність доступу була зафіксована за 31-м об’єктом, це 28 відсотків від загальної кількості перевірених. Окрім цього, на момент обстеження ми з’ясували, що за півтора десятками адрес був відсутній мобільний зв’язок або ж інтернет-мережа», — зазначають в департаменті.

У департаменті цивільного захисту міської ради нагадують: у випадку відсутності електропостачання звертатись до Він­ницького інформаційного центру. Фахівці підприємства, які виїжджають на місце, заряджають та замінюють акумулятори.

У свою чергу, Вінницький міський голова нагадав балансоутримувачам та відповідальним за стан укриттів про їхні обов’язки тримати їх у належному стані та відчиненими до відбою тривоги.

«Поки ми живемо в умовах війни, не слід забувати, що кожна повітряна тривога — це потенційна небезпека для кожного мешканця нашої громади. Тому вчасний доступ до укриттів — це пріоритетне питання та безпека для життя. За рахунок міського бюджету ми застосували програму встановлення дверей з автоматичним відкриттям замків. Тож до них повинен бути доступ у всіх найпростіших укриттях без винятку. За це несуть відповідальність балансоутримувачі», — зазначає Він­ницький міський голова Сергій Моргунов.

Також під час інспектування представники робочих груп звернули увагу, що не усі двері у підвальні приміщення мають доводчики. З 80-ти, до яких був доступ, лише половина ними облаштована. Тож у про­фільному структурному підрозділі нагадують жителям будинків про необхідність їх встановлення найближчим часом.

Перевірки щодо посилення контролю за тим, щоб укриття громади були відкриті під час сигналу «Повітряна тривога», у Вінниці проводять регулярно.

У випадку, якщо після оголошення повітряної тривоги в житлових будинках укриття буде зачинене, за цією адресою виїжджатиме робоча група. Якщо ж інформація підтвердиться, викликатимуть правоохоронців для фіксації правопорушення і подальшого притягнення до відповідальності.

Всі укриття мають бути відкриті під час сигналу «Повітряна тривога»: у Вінниці посилили контроль за доступом до них

Джерело: 33kanal.com