Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

12 вересня 2024 р. 23:33

12 вересня 2024 р. 23:33


В Барській громаді є мальовниче село Кузьминці, що розташоване за 20 км від Бару. Тут серед розлогої природи діє один із найуспішніших у своєму напрямку закладів професійної освіти регіону - Кузьминецький професійний аграрний ліцей.

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Історія ліцею сягає вже понад 80 років. Починалася вона зі створення у 1936 році автошколи з підготовки водіїв автомобілів для сільськогосподарських підприємств. 1 вересня 1937 року автошколу реорганізували в школу рільництва. В 1951 році — в школу механізації сільського господарства, з січня 1954 року — в училище механізації сільського господарства №4, в 1976 році — в середнє сільське професійне технічне училище №4, з 1984 року Кузьминецьке — в середнє професійно-технічне училище №34 (скорочено СПТУ №34). А з 2003 року — у Кузьминецький професійний аграрний ліцей Вінницької області.

За цей час ліцей випустив сотні студентів, чимало з яких стали успішними людьми.

Зараз ліцей проживає свій черговий розквіт та відродження після періоду застою. З 2023 року керівництво навчального закладу на себе взяв молодий та амбітний директор Сергій Яворовський, який поставив перед собою мету максимально осучаснити та популяризувати Кузьминецький ліцей. І відразу взявся до справи.

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Вже за 6 місяців його керівництва навчальний заклад оновився, разом з педагогічним колективом він повернув у користування закладу майже 200 га землі, а через рік ліцей збільшив кількість учнів до 305 дітей, це на 105 осіб більше, ніж минулого року.

Про те чому Сергію Болеславовичу так болить доля ліцею і що ще змінилося у навчальному закладі за останній рік, нашим журналістам розповів сам директор і його колеги.

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Сергій Яворський має агрономічну освіту та 24-річний педагогічний стаж. Викладає спецдисципліни. У Кузьминецькому ліцеї працює з початку своєї педагогічної діяльності, а директором став 13 квітня 2023 року. Тож цей навчальний заклад вже для нього рідний і доля його неабияк болить:

- Працюючи в Кузьминецькому професійному аграрному ліцеї, я зрозумів, що цей навчальний заклад потребує кардинальних змін. Неодноразово пропонував попередньому керівництву покращувати життя ліцею, але усіх все влаштовувало, тому ніхто нічого не хотів змінювати. А світ не стоїть на місці, життя міняється, люди прагнуть цих змін. І сталося те, чого і варто було очікувати - прийшли часи, коли навчальний заклад був на межі закриття, тому потрібно було починати діяти рішуче тут і негайно.

У перші місяці своєї діяльності на посаді керівника навчального закладу, він спільно з колективом з чималими труднощами повернув землі ліцею, які були роками в оренді. Зараз студенти під керівництвом викладачів там висівають різні культури для власного споживання та для допомоги ЗСУ. Це, зокрема, дало можливість налагодити безкоштовне чотириразове харчування учнів, а також є чудовою можливістю майбутнім аграріям попрактикуватися у напрямку вирощування різних культур.

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Особливості навчального процесу

Однією з ключових особливостей ліцею є практична орієнтація навчання. Учні мають змогу не лише вивчати теоретичні основи аграрної справи, але й самостійно вирощувати овочі на території навчального закладу. Вони вирощують редиску, помідори, кавуни, дині, баклажани та огірки. Це не лише дозволяє їм набути важливих практичних навичок, але й сприяє зміцненню розуміння важливості праці в аграрному секторі.

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Для майбутніх трактористів-машиністів тут просто неймовірна можливість попрактикуватися, адже на базі ліцею багато різної техніки. І хоч вона вже далеко не нова і попередні керівники хотіли її списати, але зараз тут її реставрують та ремонтують. Повернуті землі дають можливість студентам проходити виробниче навчання безпосередньо в полі, неподалік від навчального закладу. Вони мають можливість на практиці застосовувати свої знання, працюючи в реальних умовах, тож в майбутньому на роботу вони приходять з повним розумінням що і як робити.

Крім полів, тут є і теплиця, яку опалюють у холодну пору року, що дозволяє вирощувати ранні культури та їсти природні вітаміни.

Крім того, за минулий рік в ліцеї значно покращилися умови навчання та проживання і робота в цьому напрямку практично не припиняється ні на день.

Покращення умов навчального корпусу:

  • Замінили вхідні та запасні двері,
  • повністю замінили опалювальну систему,
  • провели ремонтні роботи в фоє,
  • відкрили книгу пам’яті загиблим випускникам навчального закладу під час російсько-
  • української війни (закупили телевізор на 58 дюймів, який стоїть у фоє),
  • відремонтували та оновили музейну кімнату,
  • оновили матеріальну базу в кабінетах біології, спецтехнології та ПДР (встановили 3 ПК),
  • закупили нові стенди і провели ремонтні роботи,
  • провели ремонтні роботи в приміщеннях їдальні.

Встановили:

  • 6 мультимедійних проекторів в кабінетах та лабораторії ліцею,
  • кнопки безпеки,
  • пандус,
  • меморіальну дошку колишньому директору Івану Фрицюку.

На території навчального закладу:

  • Оновили головний вхід на територію ліцею (встановили патріотичну експозицію – трактор ЮМЗ-6 ),
  • Встановили стелу «Слава Україні!»,
  • Провели ремонтні роботи асфальтного покриття,
  • Пофарбували паркани в патріотичні кольори,
  • Встановили прапори з логотипом ліцею,
  • Провели омолодження старих дерев на території ліцею і прилеглої території,
  • Розробили садову ділянку під посадку овочевих культур,
  • Розчистили плодовий сад,
  • Підготовили ділянку та розробили проектно – кошторисну документацію для побудови спортивного майданчика зі штучним покриттям,
  • Розчистили та оновили територію стадіону,
  • Відремонтували та відновили роботу теплиці (закупили плівку та насіння),
  • Відремонтували свердловини,
  • 13.Провели профілактичне очищення твердопаливних котлів,
  • Розпочали відновлення ферми,
  • За домовленістю з компанією «lifecell» встановили вежу мобільного зв’язку.

В гуртожитку:

  • Провели косметичний ремонт секцій та фоє,
  • Закупили вогнегасники (16 штук),
  • Встановили протипожежний щит.

В навчальних майстернях та лабораторіях ліцею:

  • Закупили форму для учнів за спеціальністю «Кухар-кондитер»,
  • Придбали навчальні інструменти в слюсарну майстерню,
  • Відреставрували та відремонтували автомобіль ГАЗ-52 під навчальний (1977 року випуску),
  • Зробили капітальний ремонт навчального автотранспортного засобу ЗІЛ-131,
  • Відремонтували і пофарбували три трактори Т-150К, один - Т-25, ДТ-75, два причепи 2ПТС-4, дві сівалки СЗУ – 3,6, два культиватори КПС -4, плуги ПЛН-4,35 та ПЛН – 5,35
  • Провели капітальний ремонт комбайна ДОН-1500 (1988 року випуску).
  • Купили дискову борону УДА – 2,1,
  • Провели підготовку ґрунту (дискування, культивація) та провели посівні роботи на площі 60 Га силами майстрів виробничого навчання та учнів,
  • Розпочали ремонтні роботи підйомного крана.

Безкоштовне триразове харчування та гуртожиток

Важливою складовою освітнього процесу в ліцеї є турбота про здоров'я та комфорт учнів. Завдяки зусиллям директора закладу Сергія Яворовського, всіх учнів забезпечили триразовим безкоштовним харчуванням. Це гарантує, що діти отримують необхідні поживні речовини та енергію для навчання та практичної діяльності.

Крім того, учні безкоштовно проживають у гуртожитку. А нещодавно сюди завезли нові, зручні ліжка, що створило комфортні умови для відпочинку і підготовки до занять.

Сучасні освітні технології

Завдяки ініціативі та зусиллям директора закладу, два навчальні комп'ютерні класи повністю оновили сучасною технікою: “ Це відкриває перед учнями нові можливості для вивчення інформаційних технологій, що є незамінною частиною сучасної аграрної освіти ”, - каже директор.

Погляд у майбутнє

Кузьминецький професійний аграрний ліцей впевнено крокує до майбутнього, готуючи кваліфікованих спеціалістів для аграрної галузі. Поєднання практичного навчання, турботи про учнів та сучасних технологій створює міцний фундамент для подальшого розвитку закладу.

Не обійшли тут увагою і сучасні засоби поширення інформації. Учнівський та педагогічний колективи спільно ведуть соцмережі, знімають про життя ліцею фото та відеоролики у стилі сучасних трендів. А життя тут вирує: навчання, дозвілля, практика, виставки і т.д..

Життя ліцею під час повномасштабної війни

Ліцей не стоїть осторонь важкої ситуації в країні через повномасштабне вторгнення росії на територію України. Тут не лише встановлюють меморіальні дошки та виховують патріотів, з перших днів війни ліцей бере активну участь у допомозі Збройним силам України.

Сергій Яворовський - керівник ГО "Надія на справедливість", тому його навчальний заклад максимально залучений у волонтерський процес. Частина вирощеного на землях ліцею врожаю їде українським військовим. Крім того, захисникам, крім харчів, вони допомагають різним інвентарем, який потребують військові.

Яка головна мета діяльності директор Кузьминецького ліцею

Планів та мрій щодо роботи ліцею у Сергія Яворовського дуже багато. Вони стосують і навчання студентів і покращення матеріальної бази закладу, і забезпечення автономності у фінансуванні, а також створення умов не лише якісної освіти, але й відпочинку для своїх студентів. Але все це потребує не лише коштів та великих зусиль, але й максимальної згуртованості усього викладацько-учнівського колективу:

- Хочу, щоб наш навчальний заклад був перспективним та сучасним. Аби учні та працівники «жили» ліцеєм та вболівали за його майбутнє та сьогодення, - говорить директор.

П’ять причин чому потрібно йти навчатись у Кузьминецький ліцей

Сергій Яворовський впевнений, що своєї мети він досягне і з кожним роком ліцеїстів у закладі ставатиме більше, і ліцей буде набирати популярності.

Він назвав п’ять беззаперечних причин, чому школярам варто вступати на навчання саме до Кузьминецького аграрного ліцею:

  • Щоб отримати професію, а не просто диплом-папірець
  • Наш навчальний заклад є престижним, перспективним і антикорупційним.
  • Навчання та дозвілля учнів є активним та сучасним.
  • У нас є гуртожиток з безкоштовним проживанням, а також 4-разове безкоштовне харчування.
  • Саме наших учнів роботодавці працевлаштовують одразу ж після закінчення навчання.

Спеціальності, які пропонує ліцей:

  • Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії “А1” , “А2” , “В1”). Водій автотранспортних засобів (категорії “С”, “С1”) Слюсар-ремонтник. Термін навчання: 3 роки на базі 9 класів (регіональне замовлення 25 учнів).
  • Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва (категорії “А1” , “А2” , “В1”). Водій автотранспортних засобів категорії “С” Термін навчання: 1 рік 5 місяців на базі 11 класів (регіональне замовлення 25 учнів).
  • Тракторист-машиніст сільськогогосподарського виробництва (категорія “А1” , “В1”)
  • Водій автотранспортних засобів категорії “С”. Термін навчання: 1 рік на базі 11 класів (регіональне замовлення 25 учнів).
  • Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу; оператор комп`ютерного набору. Термін навчання: 1 рік 5 місяців на базі 11 класів.
  • Кухар; кондитер. Термін навчання: 3 роки на базі 9 класів (регіональне замовлення 25 учнів).
  • Кухар; кондитер. Термін навчання: 1 рік 5 місяців на базі 11 класів (регіональне замовлення 25 учнів).

Соцмережі ліцею:

Реклама

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Відродження Кузьминецького ліцею: як новий директор змінює майбутнє закладу

Джерело: barnews.city