Література про місто і його видатних постатей: у Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання

13 вересня 2024 р. 15:29

13 вересня 2024 р. 15:29


У Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання про місто і його видатних постатей.

Як повідомляє Вінницька міська рада, виконком схвалив проєкт рішення про затвердження Програми підтримки книговидання про Вінницю на 2025-2027 роки.

Її розробили для стимулювання видання якісної й різноманітної книжкової продукції, спрямованої на поширення знань про Вінницю, її історико-культурну спадщину, туристичний потенціал, унікальну атмосферу. Також – про роль вінничан у національних і світових процесах та явищах.

Розробку координував департамент маркетингу міста та туризму спільно з іншими департаментами міської ради в рамках реалізації заходів Стратегії розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року.

За словами директора департаменту маркетингу міста та туризму Олександра Вешелені, наразі асортимент видань про Вінницю досить невеликий. Частину з цих книжок раніше випускали в рамках Бюджету громадських ініціатив або обласної програми книговидання. Проте, вони не могли потрапити в роздрібну реалізацію:

Література про місто і його видатних постатей: у Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання

Так, у програмі йдеться про підтримку видання одномовної чи багатомовної книжкової продукції для дорослої та дитячої аудиторії. Це науково-популярні, популярні, довідкові, літературно-художні і образотворчі видання різного формату.

Фінансова підтримка може надаватися на конкурсній основі виключно суб’єктам видавничої справи, зареєстрованим на території Вінницької МТГ, за принципом співфінансування (до 70% від собівартості видання). Наклад видань повинен буде складати не менше 100 примірників.

Крім фінансової підтримки програма передбачає:

– проведення тренінгів, семінарів та інших заходів для творців книжкового вмісту (авторів текстів, фотографів, ілюстраторів), редакторів, критиків, перекладачів та дизайнерів;

– створення платформи для комунікації суб’єктів поліграфічної та видавничої справи, авторів, дослідників, науковців, їх взаємодії між собою, обміну досвідом (нетворкінгові заходи, круглі столи, форуми, панельні дискусії, тощо);

– створення буктрейлерів, проведення спеціальних подій, авторських читань та онлайн-активностей;

– презентацію книжкової продукції, яка видається в межах Конкурсу;

– представлення книжкової продукції про Вінницю та видатних вінничан на всеукраїнських заходах, присвячених книговидавництву та популяризації читання, а також на міжнародних подіях.

Зазначено, що проєкт рішення мають винести на голосування під час сесії ВМР у жовтні. Перша публічна презентація проєкту вінницької Програми підтримки книговидання відбудеться завтра, на День міста, в рамках VinBookFest-у.

Ілюстрація – www.lrt.lt, фото – ВМР

✐ Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter .

Література про місто і його видатних постатей: у Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання

Джерело: vezha.ua