Глина, пензлі й об'єктиви: у Барі стартувала унікальна артрезиденція "Три площини барської кераміки"

15 вересня 2024 р. 23:55

15 вересня 2024 р. 23:55


В Барі з 10 до 13 вересня в гуманітарно-педагогічному коледжі ім. М.Грушевського проходив перший заїзд Всеукраїнської артрезиденції "Три площини барської кераміки" за підтримки Українського культурного фонду.

15 митців: 5 гончарів та 5 художників чотири дні відтворювали у своїх роботах елементи барської кераміки, а 5 фотографів відображали процес творення нових шедеврів мистецтва та екземпляри барської кераміки.

На проєкт подали заявки близько 140 митців, з них відібрали 45 кращих майстрів. Це люди з різних міст України: Одеси, Києва, Луцька, Запоріжжя, Харкова та інших. У кожного з них є свої студії, школи та чималий досвід. Проєкт їх зацікавив своєю оригінальною задумкою.

Публикация от НОВИНИ I РЕКЛАМА І ВІДЕО (@barnews.city_news)

"Я зазвичай працюю в інших жанрах, тож вирішив попрацювати в жанрі натюрморту, розширити свою палітру. А також хотів зустрітися з колегами свого та інших видів мистецтва. Це дуже надихає", - ділиться своїми враженнями фотограф Євген Компанійченко з Одеси.

Учасниця Тетяна Біньковська, яка, коли наші журналісти завітали на резиденцію, виконувала роль куратора у гончарів, поки її чоловік Максим відійшов у справах, розповідає, що на заході учасники працюють з літинською глиною: "Вона трохи інша, ніж до тої, якої вони звикли. Не така м'яка і жирна, і містить пісок. Але вона більш схожа то тієї, з якої зроблені вироби барської кераміки. Тому ми допомагаємо їм її "приборкати"... Ділимося своїм досвідом, вони - своїм...".

"Це нова глина для мене і нова технологія. Те, що я робила часто і багато, тут це важче, бо все по-іншому: і структура глини, і техніка окраски. Але це цікавий експеримент. Для себе я хотіла взнати які в Україні є осередки гончарства і які вони технології використовують. Ще в мене не виходило робити свищики і тут мені розповіли як це правильно зробити", - розповідає Дар'я Дяченко, керівник і майстриня студії "Гарбузик" з м. Харків.

Вікторія Новицька з м. Буча має майстерню художньої кераміки "Сонце". Каже, що дуже вражена усім, що відбувалося під час резиденції і вже має певні плани та проєкти, де буде використовувати елементи побаченої техніки.

Художниця Ольга Дашкевич з Луцька в захваті від організації: "Я раніше про цю кераміку не чула. І мені цікаво було, що ж то за кераміка, що для її популяризації організували спеціально пленер ще й з гончарами і фотографами. І я дуже рада, що сюди приїхала, що пройшла цей відбір. Про нас тут піклуються, як про малих дітей: роблять усі умови, щоб ми могли творити. Ще я познайомилася з багатьма цікавими людьми. Дуже задоволена!".

Серед учасників є ще двоє барчан: господар гончарної майстерні, в якій відбувається захід - Вадим Шпаковатий та художниця Надія Підгорна, викладачка Барського педагогічного коледжу. Вони розповіли, що насправді для себе взяли теж чимало цікавого і сподіваються на наступних заїздах почерпнути ще багато цікавої інформації.

У кожного жанру майстрів є свій куратор: у художників - Надія Іванисько, в гончарів - Максим Біньковський, а в фотографів - Тарас Щерба. Вже у наступний вівторок, 17 вересня вони зустрічатимуть другу групу митців, які також працюватимуть до п'ятниці. Третій заїзд відбудеться, відповідно, 24 вересня.

"Спочатку була ідея, щоб фотографи зробили частковий репортаж всього, що відбуватиметься, але коли подивилися на рівень учасників, які вони всі круті, то дали їм можливість знімати в тому жанрі, в якому вони працюють. Всі вони дуже достойні, зі своїм досвідом та баченням. Я в захваті", - ділиться своїми враженнями від першої групи своїх підопічних-фотографів Тарас Щерба. .

Як розповів Роман Григор'єв, керівник проєкту, частину робіт майстри заберуть собі, частину залишають для виставки. Ці виставки відбудуться у жовтні у Обласному художньому музеї та обласному Центрі народної творчості. Крім того, вони будуть і в Барі: "Ще частина робіт залишаться в колекції музею Барської кераміки", - пояснює Роман.

Гончарі залишать свої вироби з глини, художники - картини, а фотографи - фото, які організатори роздрукують.

Організаторами заходу є ГО "Народний музей барської кераміки", ГО "Барський МХАТ" у співпраці з Вінницьким обласним художнім музеєм, Вінницьким обласним центром народної творчості, ГО "Кращий художник".

Реклама

Глина, пензлі й об'єктиви: у Барі стартувала унікальна артрезиденція "Три площини барської кераміки"

Джерело: barnews.city