У Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання про місто та видатних постатей

16 вересня 2024 р. 12:07

16 вересня 2024 р. 12:07


Виконком Вінницької міської ради схвалив проєкт рішення про затвердження Програми підтримки книговидання про Вінницю на 2025-2027 роки.

Про це повідомили у Департаменті маркетингу та туризму ВМР.

Програму розробили, щоб стимулювати видання якісної й різноманітної книжкової продукції, спрямованої на поширення знань про Вінницю, її історико-культурну спадщину, туристичний потенціал, унікальну атмосферу, а також про роль вінничан у національних і світових процесах та явищах.

«Розробку програми координував департамент маркетингу міста та туризму спільно з іншими департаментами міської ради в рамках реалізації заходів Стратегії розвитку туризму міста Вінниці до 2030 року.

Упродовж минулого року робоча група у складі музейних, архівних і бібліотечних фахівців обговорювала концепцію і пріоритети міської програми книговидання.

Процес роботи над новою міською програмою співпав із небаченим досі інтересом українців до власної історії та сплеском книговидання в Україні попри важкі умови воєнного часу. Це помітно навіть по тенденції до відкриття нових мережевих та незалежних книгарень, збільшенню числа авторів та різножанрових видань в країні», – йдеться у повідомленні.

Водночас з 2022 року у Вінницькій області спостерігається суттєве скорочення назв і накладів книжкової продукції.

У програмі йдеться про підтримку видання одномовної чи багатомовної книжкової продукції для дорослої та дитячої аудиторії: науково-популярних, популярних, довідкових, літературно-художніх і образотворчих видань різного формату.

За умовами, фінансова підтримка може надаватися на конкурсній основі виключно суб’єктам видавничої справи, зареєстрованим на території Вінницької МТГ, за принципом співфінансування (до 70% від собівартості видання).

Наклад видань повинен буде складати не менше 100 примірників.

Положення про Конкурс підтримки книговидання про Вінницю, а також принципи відбору через експертні ради планують розробити до кінця поточного року, щоб уже на початку 2025-го оголосити перший прийом заявок.

Перша публічна презентація проєкту вінницької Програми підтримки книговидання відбулася на День міста, в рамках VinBookFest-у.

У Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання про місто та видатних постатей

У Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання про місто та видатних постатей

Джерело: news.vn.ua