Кому надають послугу консультування соціальні працівники: що це, кому її надають і як можна отримати

18 вересня 2024 р. 23:44

18 вересня 2024 р. 23:44


Соціальна послуга консультування - одна з базових соціальних послуг, що надає відділення соціальної роботи з сімʼями, дітьми та молоддю Комунальної установи Центр надання соціальних послуг» Барської міської ради. Кому її надають, коли і скільки часу, повідомляє Комунальна установа "Центр надання соціальних послуг"Барської міської ради".

Кому надають соціальну послугу?

Особам, сім’ям, групам осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, спричинені інвалідністю, віком, станом здоров’я, соціальним становищем, бездомністю, відбуванням покарання у виді обмеження або позбавлення волі на певний строк тощо.

Підстави отримання послуги

При коротко-, середньо- та тривалому консультуванні:

  • заява потенційного отримувача соціальної послуги або його законного представника до ЦНАП.

При разовому кризовому консультуванні:

  • безпосереднє звернення отримувача соціальної послуги або його законного представника до надавача соціальної послуги, у тому числі за допомогою засобів зв’язку (телефону, електронної пошти, скайпу тощо).

При вуличному консультуванні:

  • виявлення під час соціального патрулювання закритих щодо контактування соціальних груп чи осіб, з’ясування ситуації та проблемних питань за їхнім запитом.

Послуга надається після первинного комплексного визначення індивідуадбних потреб отримувача соціальної послуги, складання індивідуального плану та укладення договору про надання соціальної послуги консультування.

Разове, кризове, вуличне консультування проводиться після визначення потреб, без складання договору та індивідуального плану надання соціальної послуги.

Що включає в себе соціальна послуга

  • допомогу в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх розв’язання,
  • залучення отримувача соціальної послуги до вирішення власних проблем, складання плану виходу зі складної життєвої ситуації та допомогу в його реалізації,
  • надання інформації з питань соціального захисту населення,
  • представлення інтересів,
  • надання психологічної допомоги,
  • корегування психологічного стану та поведінки в повсякденному житті,
  • сприяння навчанню, формуванню та розвитку соціальних навичок, умінь, соціальної компетенції,
  • участь в організації та діяльності груп самодопомоги,
  • допомога в зміцненні/відновленні родинних і суспільно корисних зв’язків,
  • сприяння в отриманні правової допомоги,
  • сприяння в отриманні інших соціальних послуг відповідно до виявлених потреб,
  • сприяння у працевлаштуванні (у тому числі у проведенні експертизи потенційних професійних здібностей, професійної орієнтації).

Зміст та обсяг соціальної послуги для кожного отримувача визначаються індивідуально залежно від ступеня індивідуальної потреби та зазначаються в індивідуальному плані.

Термін надання соціальної послуги

  • Разово (консультування, яке проводиться у випадках, коли більш тривала робота з особою, сім’єю з якихось причин виявляється недоцільною або неможливою. Тривалість консультації - 45-60 хвилин),
  • Короткостроково (консультування (вид психологічної допомоги), яке здійснюється протягом 10-15 зустрічей та передбачає психокорекційну роботу з отримувачем соціальної послуги для усунення недоліків у розвитку особистості та створення умов для повноцінного її становлення),
  • Довгостроково (застосовується в особливих випадках) - консультування, зорієнтоване на особистісні зміни отримувача соціальної послуги, що передбачає глибоку психотерапевтичну роботу з отримувачем соціальної послуги та здійснюється протягом року).

Строки надання соціальної послуги узгоджуються з отримувачем соціальної послуги та/або його законним представником після визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги та зазначаються у договорі про надання соціальної послуги.

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ ⁉

Соціальна послуга може надаватись:

В стаціонарних умовах контактне консультування отримувачів соціальної послуги, що здійснюється у спеціально обладнаному приміщенні, яке відповідає умовам, необхідним для забезпечення якісного консультаційного процесу, або за місцем перебування/проживання отримувача соціальної послуги (за потреби).

При вуличному консультуванні контактне консультування отримувачів соціальної послуги в нестаціонарних умовах (поза приміщеннями, у яких працюють надавачі соціальних послуг), у місцях, звичних для закритих щодо контактування соціальних груп (бездомних, осіб із алко-, нарко- та іншими видами залежності), у місцях, де вони мешкають, гуртуються, проводять разом час.

За принципом "рівний-рівному" консультування, яке передбачає залучення до надання послуги у якості консультанта особи, вік, особливості стану здоров’я, сексуальна орієнтація, віросповідання, соціально-економічне становище якої такі самі, як в отримувача соціальної послуги, або із досвідом подолання таких самих складних життєвих обставин.

З питань отримання соціальної послуги консультування запрошуємо звертатись до КУ «Центр надання соціальних послуг» Барської міської ради за адресою: м. Бар , вул. Героїв Майдану, 6, ЇЇ поверх, кабінети 212, 214.

Реклама

Кому надають послугу консультування соціальні працівники: що це, кому її надають і як можна отримати

Джерело: barnews.city

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua