Жовтень на городі: Зберігаємо урожай моркви

18 жовтня 2024 р. 09:05

18 жовтня 2024 р. 09:05


Ви зібрали моркву і підготували її до зберігання, то наступним етапом буде обрати місце, де б овоч зміг простояти всю зиму і зберегти свої смакові якості та свіжий стан.

Видання «Новини Вінниці» продовжує інформувати читачів про сезонні роботи в саду, на городі та квітнику, про те, як зберегти зібраний урожай овочів та фруктів та про підготовку до нового сезону.

Зберігання моркви у землі на грядці

В районах, що характеризуються тривалими мінусовими температурами, можна залишити моркву на зиму в землі. Для зберігання моркви взимку на грядці необхідно зробити мульчування. Для цього на землю укладається шар пухкого листя товщиною 30-60 см.

Щоб захистити землю з урожаєм, що залишився в ній, від замерзання, викопувати моркву взимку рекомендують не частіше одного разу на місяць. При цьому рекомендується позначити кінець викопаного ряду, щоб наступного разу продовжити копати з потрібного місця.

Морква в папері

Найпростіший спосіб зберігання моркви в холодильнику, що не потребує зусиль та попередньої підготовки плодів – зберігання в папері.

Відсортовану, немиту моркву складають по 5-6 штук і обгортають у міцний пакувальний папір або у кілька шарів газети. Така упаковка дозволяє моркві дихати та не дає з’явитися волозі. Якщо згодом папір стане вологим, його потрібно замінити.

Жовтень на городі: Зберігаємо урожай моркви

І у парафіні

Чисті та обсушені коренеплоди опускають у гарячий парафін з додаванням невеликої кількості бджолиного воску для еластичності.

Така обробка дозволяє зберігати моркву 4-5 місяців за температури 0-2°С. Вона залишиться смачною та соковитою. Але процес трудомісткий та фінансово затратний.

Зберігання моркви в глині

Для зберігання моркви в глині необхідно приготувати глиняну бовтанку консистенції рідкої сметани, після чого занурте кожен овоч у розчин, дайте обсохнути та схопитися глиняній скоринці та покладіть в ящики.

Або розстеліть на низ ящика плівку, розкладіть моркву і щільно залийте глиняним розчином. Після того, як перший шар засохне, знову викладіть коренеплоди, залийте глину і зачекайте, поки вона висохне.

За таким принципом заповнюють всю місткість. Глина має лужні властивості, що відштовхують бактерії та грибки. Морква надовго залишиться соковитою та не пропаде.

Укладаємо моркву в мох

Для цього способу зберігання моркви вам знадобляться ящики та мох сфагнум. Немиту і просушену моркву протягом доби витримують у прохолодному місці, потім укладають в ящики рядами, змінюючи овочі та мох.

Сфагнум має дезінфікуючі та консервуючі властивості, він утримує всередині вуглекислий газ, тим самим створює додаткові умови для збереження коренеплодів. До того ж мох не обтяжує тару так, як пісок та глина.

Жовтень на городі: Зберігаємо урожай моркви

Жовтень на городі: Зберігаємо урожай моркви

Джерело: news.vn.ua