Вінницькі медики провели рідкісну надскладну операцію пацієнтці з діагнозом рак молочної залози

22 жовтня 2024 р. 12:31

22 жовтня 2024 р. 12:31


Операція тривала декілька годин та включала декілька етапів. Видаливши молочні залози, з підшкірно-жирової тканини сформували симетричні груди, без використання імплантів.

Як повідомляють на сайті Вінницької міської ради, міська клінічна лікарня швидкої допомоги продовжує демонструвати високий рівень оперативних втручань. Днями медики закладу здійснили надскладне хірургічне втручання – двобічну мастектомію. Операцію провели 42-річній пацієнтці з діагнозом рак молочної залози.

«Рак молочної залози – найбільш поширена патологія серед злоякісних пухлин. На жаль, кожна восьма жінка в світі стикається з цією проблемою. У закладі працюють кваліфіковані лікарі та використовується високотехнологічне обладнання для того, щоб виконувати оперативні втручання на високому рівні», – зазначив завідувач операційного відділення лікарні швидкої медичної допомоги Валерій Мазур.

Операцію виконали заступник медичного директора з хірургії Буковинського обласного онкоцентру Дмитро Бухтєєв та лікар-хірург медичного центру «Альтамедика» Євгеній Пробончук.

«Операція доволі унікальна. У пацієнтки верифікований діагноз раку молочної залози. Окрім цього, під час діагностики було знайдено мутації в генах. Через це у неї є високий ризик розвитку раку вже іншої молочної залози упродовж життя. Їй було запропоновано зробити двобічну мастектомію – видалити обидві молочні залози. З однієї сторони – терапевтично, там де є проблема, а з іншої – профілактично, щоб ця проблема не виникла в майбутньому. Також унікальність цієї процедури в тому, що ті лікарі, які займаються лікуванням раку молочної залози, знають, що у пацієнтів після такого втручання дуже часто виникає лімфостаз – набряк кінцівки. Сьогодні ми робили так, щоб максимально знизити ризик виникнення цього ускладнення за допомогою мікрохірургічного втручання» , – зауважив Дмитро Бухтєєв.

«Для проведення оперативного втручання для мікрохірургічного етапу ми використали мікроскоп. А для того, щоб правильно виявити лімфатичні судини, застосовували прилад IC-Flow, адже звичайному людському зору вони непомітні, – розповідає Євгеній Пробончук. – Загалом такі операції нечасті, це високий рівень хірургії та ексклюзивні випадки втручань, які є досить складними та потребують серйозного матеріально-технічного забезпечення та довгого навчання хірурга».

Як зазначив директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш, ця надскладна операція, проведена у Вінницькій міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, є яскравим свідченням високого професійного рівня фахівців. Це відповідає пріоритету «Турбота» Вінницької міської ради.


Фото: Вінницька міська рада

Вінницькі медики провели рідкісну надскладну операцію пацієнтці з діагнозом рак молочної залози

Джерело: mistonadbugom.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua