Куди викинути використані батарейки?

22 жовтня 2024 р. 16:55

22 жовтня 2024 р. 16:55


Ця проблема стосується практично кожного домогосподарства, адже використані батарейки лежать у шухляді столу і багато хто не знає, як правильно їх утилізувати. Отже, сьогодні ми підготували докладний посібник, завдяки якому ви дізнаєтеся, що робити з відпрацьованими батарейками.

Азбука сортування використаних елементів живлення

Виявляється, одна батарейка може забруднити навіть 1 м3 ґрунту. Через наявність важких металів і електролітів, хімічне джерело енергії становить пряму загрозу для навколишнього середовища. Тому одразу варто зазначити, що батарейки та акумулятори не можна включати до складу побутових відходів. То що ж з ними робити?

Пункти прийому відпрацьованих батарейок:

  • пункти збору комунальних відходів. Крім електрообладнання, а також батарей і акумуляторів, у цих центрах можна залишати хімікати, будівельне сміття або великогабаритні відходи
  • супермаркети, що торгують батарейками та акумуляторами, також займаються збором хімічних відходів. Під час чергового відвідування великого торгового павільйону пошукайте спеціальні контейнери, і викиньте використані батарейки в них.
  • найчастіше магазини, що спеціалізуються на продажу електроприладів (зокрема акумуляторів, блоків живлення тощо), збирають вживану техніку. Варто дізнатися, чи можна при купівлі нового акумулятора, наприклад для ноутбука, повернути старий.
  • офіси, школи та інші установи. Дуже часто зустрічаються ініціативні групи, які створюють на території організації спеціально підготовлені контейнери для відпрацьованих елементів живлення. Найчастіше ви зустрінете їх у школі чи мерії.

Однак потрібно пам'ятати, що не варто кидати всі типи акумуляторів в одну ємність.

Перед тим, як здати використані батарейки, перевірте, який тип збирають у даному контейнері, оскільки змішувати хімічні відходи небезпечно.

Як зберігати батарейки вдома?

Імовірність того, що ви вирушите в пункт збору одразу після розрядки акумулятора, досить мала. Батарейки часто залишають вдома на якийсь час. Тому не варто забувати про правильне їх зберігання. Так що ж потрібно знати?

Насамперед потрібно зазначити, що батарейки й акумулятори, які хаотично зберігаються, просто небезпечні. Як ми вже згадували, батареї містять важкі метали, тому належне їх зберігання перед утилізацією має велике значення. Ось 5 порад, які слід враховувати:

  • не зберігайте разом батареї різних типів;
  • відокремте нові батарейки, які можна знайти тут https://www.aks.ua/uk/catalog/batareiki-lithium/ , від старих;
  • зберігайте елементи за кімнатної температури;
  • не піддавайте батареї впливу сонячних променів;
  • зберігайте батареї в пластикових або скляних контейнерах і уникайте металевих ящиків.

Чому не можна викидати акумулятор у звичайний смітник?

В одній тонні використаних батарейок міститься 3 кг ртуті та кілька кілограмів літію, нікелю або кадмію. Це надзвичайно токсичні речовини для всіх живих організмів. Тож завдяки правильній утилізації ми не лише захищаємо довкілля, а й власне здоров'я. Батареї переробляються, а цінна сировина відновлюється та використовується повторно.

Реклама

Куди викинути використані батарейки?

Джерело: barnews.city