Компанії з ОАЕ придбали десятки танкерів для «тіньового флоту» росії

22 липня 2024 р. 23:37

22 липня 2024 р. 23:37


За останній рік невідомі компанії, переважно зареєстровані в Об’єднаних Арабських Еміратах, почали накопичувати десятки танкерів, здатних перевозити скраплений природний газ (СПГ), призначені, ймовірно, для російського «тіньового флоту».

Про це повідомляє «Financial Times», передає «Укрінформ» .

Інсайдери судноплавної галузі відзначили, що група раніше невідомих компаній стрімко придбала судна для перевезення СПГ, що в свою чергу призвело до зростання цін, особливо на найстаріші судна.

Починаючи з другого кварталу 2023 року понад 50 суден для перевезення СПГ змінили власників на компанії, розташовані в ОАЕ, згідно з даними консалтингової компанії з управління ризиками для судновласників та урядів Windward. До цього такі переходи були рідкістю.

Група з відстеження суден компанії Kpler заявила, що деякі з нещодавно придбаних суден тепер курсують маршрутами, які традиційно використовуються для транспортування газу з росії. Дані відстеження суден показали, що одне судно завантажує СПГ з Ямалу – провідного російського експортного проєкту, який ще не постраждав від санкцій.

Згідно з даними суднобудівного брокера SSY зросла ціна на дешевші і менш ефективні судна для перевезення СПГ, яким більше 15 років. Такі судна рідше застраховані від стихійних лих, але набагато вразливіші до аварій і розливів.

«Ринок старих суден для перевезення СПГ з паровими турбінами скоротився через посилення екологічних норм, а також завдяки значному вдосконаленню технології роботи двигунів. Але ми спостерігаємо зростання вартості цих типів суден. Частково це можна пояснити тим, що вони переходять до «темного флоту», – сказав Тобі Дуніпейс, керуючий директор з питань СПГ в SSY.

За словами Дуніпейса, команда SSY по роботі з СПГ завжди перевіряє нових клієнтів на предмет дотримання санкцій, але останні події привертають увагу до ризиків «набагато більше», оскільки Росія готується до майбутніх обмежень на експорт СПГ. Він додав, що брокер уже був змушений відмовити кільком потенційним клієнтам цього року, в тому числі одному з них минулого тижня, через невдалу санкційну перевірку.

14 червня Рада міністрів ЄС ухвалила 14-й пакет санкцій проти росії, який передбачає заходи проти «тіньового» флоту рф.

купити квартиру Луцьку

Компанії з ОАЕ придбали десятки танкерів для «тіньового флоту» росії

Джерело: volynonline.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua