Анестезіолог з Луцька розповів, як бійцю ампутовували обидві ноги під завалами на Запоріжжі (фото)

03 вересня 2024 р. 12:20

03 вересня 2024 р. 12:20


Лікар-анестезіолог з Луцька Сергій Сівак , який служить у медичній бригаді на Запоріжжі, розповів про те, як він з колегами провели ампутацію обох ніг бійцю, який застряг під завалами.

Історією порятунку побратима лікар поділився у своєму фейсбуці.

«Отож, мій рідний Запорізький напрямок, сусідній стабілізаційний пункт, на якому я також устиг попрацювати на початку служби у нинішній бригаді ТрО.

Близько двох тижнів тому стався приліт важкого «каба» в трьохповерхову будівлю , у підвальному приміщенні якої знаходився один із наших підрозділів. Одразу почалися пошукові роботи, оскільки було виявлено відсутність однієї людини.

Важливо було в найкоротший термін через цегляні уламки стін, фрагменти бетонних конструкцій, уламки арматури дібратись до підвального приміщення, де ймовірно і міг знаходитись наш побратим», – розповів Сівак.

З його слів, між уламками стін було вручну розкопано отвір до замкнутого приміщення, в якому знаходився військовослужбовець. Він виявився живим, але обидві його нижні кінцівки були розчавлені і притиснуті обваленою панеллю перекриття.

«Технічної можливості підняти бетон і звільнити стрільця не було – існував серйозний ризик подальшого обвалу. Та й час також грав не в нашу користь: в медицині існує такий термін як «синдром тривалого здавлення», травматичний токсикоз або «краш-синдром», при якому організм отруюється біологічно активними речовинами, що утворились в результаті здавлення тканин з негативним впливом на нирки, печінку, серце. У відкопаний отвір до стрільця і простір біля нього могла поміститись лише одна людина. До цього в шахту на огляд пацієнта спустився лікар-анестезілог Олексій «Хрущ» Артюх . Встановив з ним вербальний контакт, заспокоїв, підключив крапельницю, зробив знеболюючі, тощо. Я потім в розмові з ним жартував: добре що позивний Олексія «Хрущ» відповідає його статурі, бо якби він важив сто кілограм, то не факт, що зміг би взагалі до пораненого потрапити», - продовжує медик.

На думку Сергія Сівака, командуванням бригади та медичної служби було ухвалено єдино вірне рішення: спробувати врятувати життя бійцю , провівши в таких незвичних умовах ампутацію обох нижніх кінцівок під загальним знеболенням.

«Олексій «Хрущ» ввів постраждалого в стан наркозу, звільнив місце біля пацієнта хірургу Олексію Носульку . Той на животі, при слабкому освітленні наклав турнікет на кінцівку, що була зверху (нагадаю, що пацієнт лежав на боку), та виконав ампутацію кінцівки через колінний суглоб. З іншою кінцівкою було значно важче, оскільки вона була частково в камінні та піску. Та й це завдання було виконано. Акуратно, за допомогою двох лямок, пацієнта було звільнено з-під завалів, і подальша частина операції вже була продовжена в умовах звичної операційної у найближчій лікарні», – написав подробиці луцький анестезіолог.

Хірург Олексій Носулько та анестезіолог Сергій Сівак

Наразі у врятованого бійця – позаду реанімаційне відділення Дніпровської міської лікарні, він перебуває в реабілітаційному відділенні, де для нього будуть підібрані протези для повноцінного пересування.

«Не втомлююсь наголошувати, що життя і здоров’я кожного українського воїна, кожного нашого побратима – для нас найвища цінність.

Звичайно, така буденна робота моїх колег, лише маленький штрих в діяльності українських лікарів. Чомусь про це не так багато пишуть в пресі. Але оцініть хоча б стан психологічного навантаження на персонал стабілізаційного пункту, коли, наприклад, на Лиманському напряму за день, через руки моїх колег проходили понад сотні поранених, а всі п’ять операційних працювали цілодобово.

Війна є війна. Вона диктує свої закони. Завдячуючи таким Олексіям, Андріям, Тарасам…., ми продовжуємо боротьбу, вириваючи наших поранених хлопців із рук смерті», – додав бойовий медик.

Анестезіолог з Луцька розповів, як бійцю ампутовували обидві ноги під завалами на Запоріжжі (фото)

Анестезіолог з Луцька розповів, як бійцю ампутовували обидві ноги під завалами на Запоріжжі (фото)

Анестезіолог з Луцька розповів, як бійцю ампутовували обидві ноги під завалами на Запоріжжі (фото)

Джерело: konkurent.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua