Волинські кардіохірурги вроджену ваду серця у 19-річної дівчини усунули без розрізу грудини

03 вересня 2024 р. 13:25

03 вересня 2024 р. 13:25


У Волинській обласній клінічній лікарні лікарі прооперували 19-річну дівчину, вперше виконавши складну операцію із усунення вродженої вади серця.

Про це йдеться у відеосюжеті журналіста Андрія Гнатюка.

Суть полягала в закритті артеріальної протоки. Це перша така операція на Волині, яку провели у відділенні інтервенційної кардіології обласної клінічної лікарні.

Пацієнтці було 19 років, хоча зазвичай такі операції проводять хворим дітям. Жінка мала легеневу гіпертензію, тобто легені наповнювалися кров’ю, серцеву недостатність, аритмії й інші проблеми.

Ця операція на перспективу, адже усунувши одну проблему, лікарі дають шанс жінці народжувати. Спектр нових ендоваскулярних операцій на серці зростає, розповідає завідувач відділення інтервенційної кардіохірургії Андрій Старушик.

«Останнім часом запровадили багато нових технологій в лікування серця. Причому це ендоваскулярні технології, коли не потребують великих розрізів, і це основна перевага таких операцій. Сьогодні ми проводимо операції, які раніше проводились тільки за допомогою хірургічних втручань, тобто з розрізом грудини. Ми провели до вже до 10 таких операцій, які полягають в закритті дефектів, тобто вроджених вад серця», – розповів лікар.

Більше – у цьому інтерв’ю.

Волинські кардіохірурги вроджену ваду серця у 19-річної дівчини усунули без розрізу грудини

Джерело: lutsk.rayon.in.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua